20230608_100649.jpg (325 KB)

Prelazak na "zelenu ekonomiju" i smanjenje emisije ugljen-dioksida, osim izazova, može donijeti i benefite za privredu Republike Srpske, koja mora da se tehnološki osavremeni i ojača kadrovske potencijale, izjavio je predsjednik Privredne komore Srpske Pero Ćorić u Trebinju o konferenciji o ovoj temi.

Ćorić je novinarima rekao da je cilj konferencije "Zelena ekonomija pokretač održivog razvoja privrede Republike Srpske" da se objasni ova tema, napominjući da će prema rokovima EU od 1. oktobra početi evidencija emisije ugljen-dioksida, a od 1. janura 2026. plaćanje taksa za emisiju ugljen-dioksida.

On je naveo da će se danas u okviru skupa koji organizuje Privredna komora kroz tri panela pokušati objasniti kakve će to refleksije imati na privredu Republike Srpske, te kako je pripremiti da se može adekvatno uključiti u ove procese i spremno izaći na tržište EU.

Generalni direktor firme "Kolektor" iz Laktaša Predrag Đorić rekao je da je ova konferencija važna kako bi se skrenula pažnja na to da će regulative EU imati uticaj na zemlje zapadnog Balkana, ali i na privredu.

"To znači da ćemo morati naše proizvodne procese prilagoditi da imamo što manju emisiju ugljen-dioksida, pogodiće nas cijene repromaterijala i cijene električne energije. Prije svega, privreda mora dobro da razumije koje su obaveze po pitanju regulative, gdje su naše prilike, moramo unaprijediti proizvodne procese, preći što više na alternativne izvore električne energije", rekao je Đorić.

Pomoćnik ministra privrede u Resoru za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva Rajko Lajić rekao je da je Republika Srpska odavno u tranziciji nabavke novih tehnologija i oprema, te osavremenjavanja proizvodnih tehnoloških procesa.

"Ministarstvo privrede i preduzetništva i Vlada Republike Srpske je prepoznalo značaj tih investicija i zbog toga dugi niz godina finansijski podržava ulaganja u nove opreme i tehnologije kojima se stvara novi proizvod. Pojedini privrednici su prepoznali značaj uštede enerije i prelazak na alternativne izvore energije i dugo rade na investiciji toga", rekao je Lajić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da ovaj grad posjeduje dobre potencijale za zelenu energiju jer ima veliki broj sunčanih dana i hidropotencijal.

Ćurić je kao pozitivan primjer naveo izgradnju solarne elektrane u Trebinju, kao i i postavljanje solarnih panela na kućama.

Konferenciju "Zelena ekonomija pokretač održivog razvoja privrede Republike Srpske" organizovala je Privredna komora Republike Srpske, uz podršku Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske.