Zeljkovic-korona.jpg

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da će Institut i dalje pratiti epidemiološku situaciju i ukoliko bude pogoršanja davati prijedloge za modifikaciju postojećih mjera i predlagati nove.

Zeljković je poručio da zdravlje treba da bude na prvom mjestu, te pozvao građane da praznike proslave u krugu porodice, kao i na solidarnost prilikom poštivanja mjera.

"Najveći dio građana se pridržava mjera i to treba nastaviti. Virus se brzo širi, posebno ako se ne poštuju mjere", napomenuo je Zeljković.

Navodeći da u nekim zemljama potpuno zatvaranje, nije dalo rezultate kada je riječ o boljoj epidemiološkoj situaciji, Zeljković je istakao da je najbolje raditi na više nivoa, odnosno pratiti i predlagati mjere koje su sprovodive među samom populacijom.

"Kontrolni organi rade svakodnevno, ali nije cilj kažnjavanje, nego edukacija stanovništva kada je riječ o primjeni mjera", rekao je Zeljković večeras za RTRS.

On je naveo da Institut svakodnevno analizira epidemiološku situaciju i da su u skladu s tim predlagali mjere, te da Republički štab za vanredne situacije analizira cjelokupnu situaciju kada je riječ o funkcionisanju sistema.

"Ono što možemo reći jeste stabilizacija epidemiološke situacije kada je riječ o lokalnim zajednicama, a samim smanjenjem broja pozitivnih na virus korona imamo manje opterećenje na zdravstveni sistem", rekao je Zeljković.

On je naglasio da je u ovoj situaciji najvažnija odgovornost pojedinca, a cilj je tokom narednih praznika zadržati situaciju i ući u mnogo bolju polovinom, odnosno krajem januara.

Zeljković je rekao da je cilj smanjiti broj pozitivnih lica na dnevnom nivou, a samim tim i pritisak na domove zdravlja i bolnice, nakon čega se, kako je naveo, smanjuje i pritisak na građane kada je riječ o mjerama.

Vršilac dužnosti glavnog republičkog zdravstvenog inspektora Milica Matijević rekla je da će u narednom periodu biti pojačan inspekcijski nadzor u vezi s poštivanjem epidemioloških mjera, te navela da će akcenat biti na visokorizičnim subjektima kao što su trgovački i ugostiteljski objekti, frizerski i kozmetički saloni, sredstva javnog prevoza.

"Cilj inspekcije nije kažnjavanje, već da se poštuju propisane epidemiološke mjere kako bismo zaštitili zdravlje i živote građana Srpske", naglasila je Matijevićeva.

Ona je istakla da oni koji poštuju propise ne treba da se plaše, dok će oni koji ih krše biti sankcionisani u skladu sa zakonom.

Matijevićeva je navela da je u prethodnih sedam mjeseci izvršeno više od 30.000 inspekcijskih kontrola poštovanja epidemioloških mjera.

"U 379 slučajeva smo imali utvrđene nepravilnosti i sankcionisani su novčanim kaznama u ukupnom iznosu većem od 400.000 KM", rekla je Matijevićeva.