20201201_100457.jpg

Nalazimo se u periodu stabilizacije. Broj zaraženih ne ide ka gore, nažalost, ne ide ni prema dole, ali je stabilan, naglasio je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

- Prvi cilj je stabilizovati epidemiju, i onda dovesti se u situaciju da spuštamo broj krive da ona bude što manja - rekao je Zeljković.

On napominje da je i dalje potrebna visoka svijest svih građana Srpske da se pobijedi virus korona.

- Nažalost, riječ pandemija je obilježila život svih građana Republike Srpske, pa i svijeta. Nivo svijesti je podignut, ali bez obzira na to, samo mala grupa koja nema te svijesti može napraviti problem cijeloj zajednici. Opasnost kod virusa jeste što se on jako brzo širi. Moraćemo naučiti živiti sa određenim mjerama, a ono što će zadnje popustiti biće lična higijena i dezinfekcija - poručio je Zeljković.

Zeljković se dotakao i virusa gripa, kao i vakcinacije za isti.

- Naši građani moraju da znaju da su virus gripa i virus korona potpuno dva različita virusa. Sam virus gripa može biti jako opasan, ali da vakcinacijom niste se obezbijedili i od virusa korona. Prvi kontigent vakcina je već pri kraju, i sa dobavljačem smo razgovorali da smo zaintersovani za dodatne količine vakcine protiv gripe, i javnost će vrlo brzo biti upoznata sa time - rekao je Zeljković.

Osvrnuo se i na redovne vakcinacije djece, demantujući da je bilo ko ugrožen eventualnom zarazom, ako dođe primiti vakcinu.

- Roditelji treba da znaju da je Institut za javno zdavstvo Republike Srpske insistirao da se normalno vakcinišu svi. Ne postoji bolja mjera od same vakcinacije. Iskorijenili smo mnoge zarazne bolesti baš putem vakcinacije. Nažalost, susretali smo se sa nekim roditeljima koji su na svaki mogući način pokušali da izbjegnu vakcinacije. Sam proces vakcinacije traje jako kratko, i nema potreba da roditelji strahuju da im je dijete ugroženo na bilo koji način - tvrdi Zeljković.

Za kraj razgovora on se osvrnuo i na ulogu medija u cijeloj priči.

- Cijelu godinu obilježila je epidemija pogrešnih inforacija, i to je uticalo na jedan broj građana da nepoštuju propisane mjere, kao i na samu vakcinaciju. Naučne činjenice govore o tome koja je njena korist. Vakcina prolazi jako rigoroznu kontrolu, a u završnoj fazi testira se na ljudima, i tek onda se procjenjuje njen značaj - zaključio je Branislav Zeljković.