Za ove Bilećanke jedni kažu da su pravi heroji, drugi dodaju, one su ponos Hercegovine. Bore se sa karcinomom ali osmjeh ne skidaju sa lica jer je upravo on njihovo najjače oružje. Samo od borbe nešto može da bude, od suza i plakanja ništa, kaže to Željka koja godinama vodi borbu sa karcinomom dojke.

"To jeste teška dijagnoza, dijagnoza koja mijenja čitav život iz korjena ali šta je Bog dao to treba i da se nosi i da se trpi. Treba to nositi hrabro, svaka žena bi trebala to da prihvati i da se bori sa tim", kaže Željka Milošević, član udruženja "Sveta Petka" Bileća.

Glavu gore s vjerom u Boga, u sebe i u dobre ljude, poručuje Maja i dodaje da je najvažnije sačuvati pozitivne misli. Ona je uspjela kaže nije bilo lako, vjerovala je u sebe a i drugi su vjerovali u nju.

"Sam prolazak kroz ovu bolest nije lak ima zaista poteškoća ima borbe ali Bože moj kada je čovjek pozitivan i raspoložen sve to lakše ide sve se to lakše podnosi i prolazi. Podrška porodice, podrška društva i sve to prođe bez većih problema", kaže Maja Bošković, član udruženja "Sveta Petka".

Upravo zbog podrške su se ove žene i udržile. U oktobru su osnovale Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke „Sveta Petka“. Sada ih je četrdesetak, ciljevi su jasni.

"Ciljevi Udruženja su pod broj jedan da se družimo jer niko te ne može razumjeti nego taj koji je prošao kroz bolest ali isto tako i da bi se družile da bi pomagale. Imamo slučaj žene koja ima petoro djece, samohrana je majka, koja se lječi ima jake terapije i ide Foča, Trebinje, Banjaluka". kaže Nataša Savić, predsjednik Udruženja "Sveta Petka".

Crkvena opština Bileća obećala im je prostor, humani ljudi podržavaju i pomažu a pomoći će kažu i Opština. I same su pokrenule akciju „Jedan cvijet za puno nade“. Nadu, dobro raspoloženje i vjeru ove žene imaju, svima poručuju - ili si borac ili kukavica, sami birate.