fghfs.png (231 KB)

Fondacija "Ženski centar" iz Trebinja pozvala je nadležne institucije da utvrde i predoče javnosti sve činjenice koje su dovele do femicida i višestrukog ubistva koje se danas dogodilo u Gradačcu i da ustanove da li ima eventualne odgovornosti institucija zaštite.

Iz Fondacije su naveli da je to potrebno kako bi svi zajedno naučili lekciju i promijenili način rada i da slični zločini nad ženama više ne bi bili svakodnevica.

"Posebno što su u medijima prisutne informacije da je ubijena žena prijavila nasilje, a epilog jasno ukazuje na to da je tražena zaštita izostala. Ubistvo u Gradačcu nije prvo koje ukazuje na `saučesništvo` institucija. Većina ubijenih žena prethodno je nasilje prijavljivala institucijama", dodaju iz Fondacije.

U "Ženskom centru" smatraju da je vrijeme da policija, tužilaštvo i sudovi najozbiljnije pristupe svakoj prijavi nasilja, da izriču mjere zaštite počiniocima, obezbijede zaštitu žrtava, pooštre kaznenu politiku i prestanu sa praksom okrivljivanja žrtava i nalaženja olakšavajućih okolnosti za počinioce nasilja.

"Slučaj femicida u Gradačcu nas najozbiljnije upozorava da je u nasilju prema ženama danas pređen prag brutalnosti od kojeg nema dalje - jer danas smo mogli da pratimo ubistvo uživo", naveli su iz Fondcije.

Oni su dodali da zato i jeste vrijeme da se nasilje u porodici i prema ženama zaustavi, svaka prijava nasilja tretira kao opasnost po živote žena i djece i na takav način reaguje - ozbiljnom zaštitom, oštrim kaznama i empatijom javnosti prema žrtvama.

"U protivnom, da li treba da izađemo na ulice i tražimo pravdu za žene i djecu žrtve nasilja ili će slučaj `egzekucije žene uživo` da nam bude dovoljna opomena?", upitali su iz Fondacije.

Pozvali su sve medije da sa punom pažnom prate i izvještavaju o ovom događaju i fenomenu nasilja nad ženama, bez senzacionalizma i stereotipa kako bi žrtve bile ohrabrene a nadležne službe osviještene da nasilje u porodici i nad ženama nije privatna stvar nego problem koji odnosi živote, siromaši i razara društvo u cjelini.