kosarka.jpg

Sekretar Košarkaškog kluba Leotar iz Trebinja Vedran Mihojević uputio je otvoreno pismo Upravnom odboru Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

BHbasket je u posjedu ovog pisma koje je puno veoma zanimljivih detalja, stoga ga objavljujemo bez izmjena:

“Moje ime je Vedran Mihojević i obraćam Vam se povodom posljednjih odluka koje je donio UO KSBiH, a koje su dostavljene na mail klubova učesnika završnice Prvenstva BiH.

DA NAGLASIM- ja sam član Upravnog odbora KK Leotar i volonterski obavljam funkciju sekretara tako da sam odlično upućen u sve ovo što ću Vam napisati, ali obraćam Vam se ISKLJUČIVO U LIČNO IME kao čovjek koji prati i voli košarku i ovo o čemu pišem NIJE STAV KK LEOTAR NEGO MOJ LIČNI!!!

Doživjelo kulminaciju

Dakle, svi kojima je mail upućen, osim možda gđe Bašović (jer nisam siguran da je upoznata sa svim) STIDITE SE BOGA I NARODA.

Ovo što Vi godinama radite je najbezočniji i najbezobrazniji odnos prema košarkašima, trenerima, košarkaškim radnicima i u krajnjoj liniji prema košarci uopšte, a kulminaciju je doživjelo posljednjim odlukama od 19.04.2023. godine. Vi (članovi UO) donosite tri odluke, od kojih apsolutno podržavam jednu, i to broj: I02-36/23. kojom se osvajač prvog mjesta u regularnom dijelu oslobađa kotizacije za narednu sezonu.

Mada, i to mislim da ste sebe posuli pepelom jer ste na volšeban način progurali, da ne kažem sakrili odluku da prvi u regularnom dijelu ne ide direktno u ABA 2, što je recimo bilo prošle godine, a ove godine ste uprkos upozorenju donijeli odluku u Propozicijama-član 3. kojim se poredak i plasman za učešće ekipa u ABA 2 određuje iz Drugog dijela takmičenja što je suprotno svim normalnim ligama u Evropi jer se završnica igra isključivo za prvaka.

Druga odluka (broj I02-36/23.) o rasisivanju „Ekstra –Mini“ prelaznog roka unutar države BiH za domaće igrače koji su juniorski ili seniorski reprezentativci BiH! DA LI STE VI NORMALNI?!?! Koga Vi pravite budalama? O čemu Vi uopšte pričate???

Prelazni rok unutar BiH

Prelazni rok počinje 20.04. u 00:00 i traje do 24.04. u ponoć!!! Od tih pet dana, TRI SU NERADNA (petak Bajram, pa vikend). Je li Vi mislite da je neko malouman i da ne vidi zbog čega ste i zašto ovo uradili?

STIDITE SE GU…E KAD OBRAZA NEMATE. Gle čuda, jedan od klubova angažuje POTENCIJALNOG reperezentativca Riada Avdića i on je već u subotu uredno registrovan i nastupao je u prvoj uakmici ¼ finala (igrao 22:25 minuta i postigao 13 poena).

Šta znači POTENCIJALNI??? Pa, zar nije svaki košarkaš potencijalni reprezentativac? Gdje se nalazi spisak POTENCIJALNIH reprezentativaca, pa da i drugi klubovi mogu eventualno nekoga angažovati?

Uz sve to, neko iz Saveza u 09:36 (dakle prelazni rok već traje 09:36) šalje mail pod nazivom: ODLUKA O VISINI TAXI ZA SLUŽBENA LICA!!!! (print screen kao dokaz), u kojem nas na trećoj stranici obavještava o tom famoznom prelaznom roku?!

Protežiranje pojedinaca

Pa, Vi ste stvarno prevazišli sami sebe u marifetlucima, podvalama, protežiranju pojedinaca ili klubova koje će dovesti do totalne propasti BiH košarke.

Treća odluka: I02-37/23. ali koja se prva nalazi po redosljedu koji nam je dostavljen sa gore pomenute adrese u kojima nas obavještavate da su sudijske takse povećena na 300 KM za ¼ i 1/2 , a 350 za finallne utakmice.

Neću komentarisati da li je to puno ili nije jer u krajnjoj liniji nije ni bitno i jasno mi je da nemate formalno pravnu obavezu da se konsultujete sa klubovima, ali smatram da je to van razuma.

U Savezu postoje organi kao što je sudijska komisija i koja je pod Vašom ingerencijom, ali čitavu sezonu nema ni glasa od Vas vezano za suđenje koje je na nekim utakmicama bilo i više nego diskutabilno.

Protiv klubova

Ipak kad trebate da se dodvorite sudijama jer većina Vas u UO dolazi iz klubova, onda jesu to Vaše kompetencije i dajete sebi za pravo da donosite odluke koje su protiv interesa većine klubova.

Ispada da je plasamn u završnicu kazna za pojedine klubove, a ne nagrada za postignuti rezultat! Inkasirali ste u kasu KSBiH preko 130.000 KM na ime kotizacija i kazni, pa zar niste mogli reći „evo nagradićemo klubove koji su se plasirali sa osobađanjem troškova za službena lica“?

Ne! Vi još povećavate!!! Ponavljam, nije bitan iznos, u krajnjoj liniji možda je i sudijska taksa zaista mala (za pojedine sudije je definitivni prevelika), ali zaista nije način da ovako radite!

Nažalost, Udruženje ligaša kao fenomenalna ideja nije zaživjela i možemo reći da su klubovi sami krivi što su dozvolili da Vi upravljate njihovim „životima“, ali stvarno mislim da je dosta Vašeg bezobrazluka i samovolje koja traje godinama i smatrama daž najmanje što možete uraditi je da podnesete kolektivne ostavke i da konačno oslobodite košarku koja je godinama Vaš talac!”, navodi se u pismu.