Malo ko od nas nije bar jednom u životu bio žrtva mode i bez razmišljanja kupio novi komad odjeće ili obuće samo zato što je tu sezonu apsolutni modni hit.

S obzirom na to da je danas Black Friday, ili onaj dan u godini kada su u gotovo svim radnjama odjeće i obuće sniženja, pripazite kako trošite novac. Šareni izlozi, nove kolekcije, krpice u kojima ćete izgledati savršeno, pa ko bi im odolio.

Kako vas ne bi opet ponijela šoping groznica i kako bi modnih grešaka bilo što manje, postoji i nekoliko pravila pametne kupovine kojih bi trebalo da se držite.
* Zavirite u garderober i napravite spisak stvari koje su vam potrebne. Kupujte stvari koje ćete moći da nosite nekoliko sezona.

* Uvijek kad kupujete novi komad odjeće razmišljajte s čime ga sve iz svoje garderobe možete kombinovati.

* Ne kupujte previše komada odjeće slične boje. Niko neće primijetiti deset različitih crnih majica.

* Odredite koliko ćete potrošiti i držite se toga.

* Ne kupujte robu samo zato što je na rasprodaji. Razmislite treba li vam to zaista.

* Nemojte kupovati ono što vjerovatno nikada nećete obući. Preslatka ljetna haljina nema smisla ako će čekati posebnu priliku. Radije pričekajte neki važan događaj i za njega kupujte ciljano.

* Vodite računa i o tome hoće li novi komad odjeće preživjeti modne promjene i hoćete li ga moći uklopiti u nove stilove i trendove.

* Ukoliko vam se nešto stvarno sviđa, pričekajte nekoliko dana i tek nakon toga, ako još razmišljate o toj krpici, otiđite u kupovinu. Nemojte ići u kupovinu kada vam je dosadno. Dosadu pobijedite kafom sa prijateljima! U šoping idite kada je pametno to uraditi, kada su sniženja, akcije i popusti.

* Kupujte od ponedjeljka do petka, a ne vikendom. Prodavači će imati više vremena za vas, a i vi sami nećete biti pod pritiskom.

* Držite svoj ormar urednim, jer većina ljudi zaboravi šta ima. Kupujte kvalitetnu i klasičnu robu koja će izdržati više godina i koja će preživjeti novotarije.

* Uživajte u kupovini. Kupujte pametno, pa uživajte i nakon obavljene kupovine. Produžite svoje dobro raspoloženje, nemojte ga pokvariti kajanjem zbog potrošenog novca. Sačuvajte osmijeh, vrijedno je truda.


Izvor: Neyavisne novine