Uručivanjem nagrade "Zlatni platan" glumcima Ljiljani Blagojević i Igoru Galu, u Trebinju je počeo peti Festival mediteranskog i evropskog filma koji će trajati do 13. avgusta.



Glumica Ljiljana Blagojević rekla je na sinoćnjoj svečanosti da nagrade pokazuju da glumci u zrelim godinama nisu otpisani.
"Hvala vam za to divno osećanje da smo još potrebni", poručila je Blagojevićeva.
Glumac Igor Galo rekao je da je u Trebinju prvi put bio prije više od 40 godina, te da je ovo priznanje potvrda da su ljudi procijenili da je nečiji rad ostavio traga na ovom prostoru.
Festival je otvorio predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak, koji je istakao da je Trebinje od davnina grad u kome su se smjenjivale sile i politička opredjeljenja, ali jedno je zauvijek ostalo isto - duh koji nose njegovi stanovnici.

Tokom sedam festivalskih dana publika će na ljetnim pozornicama Kulturnog centra i Doma mladih imati priliku da vidi više od 20 dugometražnih i kratkih filmova, a najavljen je dolazak u Trebinje poznatih glumaca Danice Maksimović, Koleta Angelovskog, Nebojše Glogovca, Milana Kalinića i Milana Vasića.
Organizatori manifestacije su Tangram centar Beograd i Kulturni centar Trebinje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Trebinja, a uz podršku Uprave za dijasporu Srbije.
SRNA