U Bratuncu je danas obilježeno 27 godina od zločina nad 3.500 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja koji su u proteklom Odbrambeno- otadžbinskom ratu počinile muslimanske snage.

Bratunac-parastos.jpg

Kod centralnog spomen- krsta na gradskom groblju u Bratuncu služen je parastos , nakon čega su brojne delegacije položile vijence.

Obilježavanju godišnjice stradanja Srba na ovom području prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministri rada i boračko- invalidske zaštite Duško Milunović, saobraćaja i veza Neđo Trninić, delegacija Narodne skupštine, ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

Obilježavanju su  prisustvovali  i pomoćnik ministra rada, zapošljavanja i boračko-socijalnih pitanja Srbije Zoran Milošević, predstavnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša Srpske, veterana, kao i opštinske delegacije iz regije Birač.


Od maja do decembra 1992. godine u srebreničkoj opštini ubijeno je više od 400, a u bratunačkoj 560 Srba, većinom civila, među kojima veći broj žena i djece. Uništena su 43 srpska sela sa više od 100 zaselaka, te više vjerskih objekata, devastirana groblja i polupani skoro svi krstovi u srpskim selima.

Pomen srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu organizuje se u znak sjećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika 10 još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka i identifikovani su i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Na Petrovdan 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačakajući i paleći srpsku imovinu.

Tako su nastavili realizaciju svog plana etničkog čišćenja započetog u aprilu te godine, po kojem su uništavali sve što je srpsko, da bi tragove postojanja Srba na ovim prostorima potpuno zatrli jer, osim ubijanja i progona stanovništva i uništavanja imovine, uništavali su i srpska groblja i bogomolje. 

Obilježavanje 27 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.