U Starom Brodu kod Višegrada obilježeno je 78 godina od stradanja više od 6.000 Srba iz doline Krivaje, Romanijskog platoa i Gornjeg Podrinja, koje su pripadnici ustaške Crne legije pod komandom Jure Francetića na zvjerski način ubile u proljeće 1942.godine.
Sa današeg skupa je poručeno da žrtve ne smiju biti zaboravljene i da se neće dozvoliti prekrajanje istorije.

Preživjele žrtve ustaškog zločina dobro se sjećaju svojih dželata.

- To su učinile združene ustaške snage pod komandom Jure Francetića, satnik Zulfaga Dumonjić, Hasan Erbat sa Sokoca - priča Spasoje Đerić, žrtva zločina.

Tezu da jednu trećinu Srba treba pobiti, jednu protjerati i jednu pokrstiti ustaše su ostavrile u Miloševićima i Starom Brodu.

- Jure Francetić sa svojom ustaškom hordom u čijem sastavu moram napomenuti je bilo dosta predstavnika muslimanskog naroda su imali jedan jedini cilj a to je da unište stanovništvo ovog prostora ,i na žalost 6.000 nevinih civila, staraca, žena djece izgubili su svoje živote samo zato što su Bili Srbi - rekao je Slobodan Župljanin, izaslanik predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

Zločin nad Srpskim narodom za vrijeme NDH godinama je zarad bratstva i jedinstva zataškavan.

- Počev od Jasenovca, Gradine, Garavaca, Šušnjara, Prebilovaca , Jadovna brojnih jama i ovdje velikog stradanja u Starom Brodu. Na žalost komunistički sistem u preiodu svoje vladavine na ovom prostoru po drugi put je ubio žrtve time što ih je potpuno negira - istakao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Zločin nad srpskim narodom u dolini Drine 1942. godine nikada ne smije biti zaboravljen.

- Na ovo mjesto se mora dolaziti. Djeca, ekskurzije da bude obavezan program u srednjim i osnovnim školama da vide na koji način su zvjerski ubijani ljudi samo zato što su Srbi - napomenuo je Duško Tomić, savjetnik srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika.

- Naša poruka naraštajima koje dolaze da se ovakve stvari nikada više ne ponove i ne smijemo zaboravljati i to moramo prenositi sa generacije na generaciju - poručio je Mladen Đurđević, načelnik opštine Višegrad.

U znak sjećanja na više od 6.000 Starobrodskih mučenika na strmim obalama Drine podignuto je spomen obilježje, kapela i muzej sa sklupturama u Drini koje simboolizuju srpske žrtve.