Efraim Zurof (foto:©Tanjug/ Zoran Žestić) -
Direktor za istočnoevropske poslove centra "Simon Vizental" Efraim Zurof danas je, komentarišući zabranu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da privatno posjeti Jasnovac, upozorio da takve odluke mogu samo da povećaju tenzije između Srbije i Hrvatske i naglasio da je posjeta Jasenovcu ljudsko, a ne političko pitanje.

- Ovakve odluke mogu samo da povećaju tenzije između Srbije i Hrvatske. A s obzirom na trenutnu situaciju, odnosi dvije zemlje nisu dobri. Ne želimo da se takvi odnosi pogoršaju, naprotiv, želimo da odnosi Beograda i Zagreba budu bolji. Zabrana Vučićeve posjete samo pogoršava stvari - rekao je Zurof za Blic.

On je ocijenio da, s obzirom na trenutnu situaciju, odnosi dvije zemlje nisu dobri.

- Ne želimo da se takvi odnosi pogoršaju, naprotiv, želimo da odnosi Beograda i Zagreba budu bolji - poručio je Zurof.

Na pitanje da li događaje, poput posjete Jasnovcu, treba zaštiti od svakodnevnih političkih dešavanja, Zurof je rekao da se "ne želi da se posjeta Jasenovcu pretvori u političko pitanje i predmet političkih razlika".

- To je prije svega ljudsko pitanje, a dodao bih i pitanje ljudskih prava, da se dozvoli ljudima koji su stradali i čiji su najmiliji tamo umrli da posjete Jasenovac. Dozvoliti poorodicama da pokažu poštovanje prema članovima porodice zaista je pitanje ljudskih prava - rekao je Zurof.

On je istakao da je Vučić unuk žrtve koja je ubijena u Jasenovcu i ocijenio da je nezamislivo zabraniti predstavniku Srba da posjeti mjesto stradanja njegovih sunarodnika.

Upitan da prokomentariše to što je Vlada Hrvatske na kraju dozvolila Vučićevu posjetu pod dva uslova, da se najavi zvaničnim diplomatskim kanalima i da se ne dogodi prije jeseni, Zurof je ukazao da je Vučić već dva puta tražio da posjeti Jasnovac, a odbijen je.

- Ni treći put mu nije bilo dozvoljeno. Vidjećemo šta će biti ovog puta, možda će se vlasti iz Hrvatske predomisliti i dozvoliti posjetu u najskorije vrijeme - naveo je Zurof.

Govoreći o licitiranju sa žrtvama, Zurof je ocijenio da je nečuveno pretvarati tako strašan zločin u politički fudbal i prekrajati istoriju i potpuno iskrivljavati broj žrtava.

- Kako neki Hrvati mogu da kažu da za vrijeme Drugog svjetskog rata Jasenovac nije bio koncentracioni llogor? To jednostavno nije tačno! To su laži! Jasenovac je bio mjesto jedne od najvećih tragedija. Bio je to jedan od najvažnijih koncentracionih logora u Evropi, koji je dobio nadimak ''Aušvic na Balkanu'', a ne neko malo mjesto gdje se gotovo ništa nije dešavalo. Bilo je to mjesto velike tragedije za ljude iz cijele Jugoslavije - poručio je Zurof.