redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

HET finansira radove u vrijednosti 130 miliona KM

HET finansira radove u vrijednosti 130 miliona KM

 Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ trenutno finansiraju paralelno izvođenje radova na tri različita tunela u okviru izgradnje sistema "Gornji horizonti", čija je ukupna vrijednost 130 miliona KM bez PDV-a, potvrdio je Srni izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u HET-u Ilija Tamindžija.

Tamindžija je dodao da investicija obuhvata probijanje dovodnog tunela za Hidroelektranu /HE/ Dabar, postavljanje betonske obloge na tunelu Fatničko polje -akumulacija Bileća, kao i probijanje tunela za odvodnjavanje Bilećekog polja. 

"Najveći dio investicije otpada na projekat izgradnje dovodnog tunela, ulazne građevine i pristupnog tunela za HE Dabar-oko 113 miliona KM bez PDV-a", naveo Tamindžija. 

On je podsjetio da je nakon izgradnje pristupnih puteva i neophodne elektromreže, prije godinu dana počelo probijanje pristupnog tunela Straževica, a potom i probijanje dovodnog tunela za HE Dabar. 

Prema njegovim riječima, pristupni tunel u dužini od 652 metra je u potpunosti iskopan i urađena je primarna podgrada, kao i pristupni plato, dok se dovodni tunel probija sa četiri napadna mjesta. 

Do sada je, kaže, primjenom NATM-a /nova austrijska tunelska metoda/ prokopano više od 1.200 metara dovodnog tunela. 

"U toku je i fazna izgradnja betonske obloge, dorada profila tunela i radovi na kontaktnom i konsolidacionom injektiranju na tunelu Fatničko polje -akumulacija Bileća, čija je ukupna vrijednost 9,9 miliona KM. Urađeno je više od 2.000 metara obloge ovog tunela", dodao je Tamindžija. 

On je naveo da je osim radova koji se izvode na tunelima iz sistema "Gornjih horizonata" u toku i probijanje tunela za odvodnjavanje Bilećkog polja, čija je ukupna vrijednost 4,9 miliona KM bez PDV-a. 

"Od 1.820 metara, koliko je tunel dug, do sada je prokopano više od 1.520 metara, a do kraja godine se očekuje da će biti završen i preostali dio", istakao je Tamindžija. 

On je naglasio da će se realizacijom ovog projekta rizici od poplava eliminisati, te da će biti omogućeno sigurnije i uspješnije upravljanje hidroenergetskim sistemom. 

Tamindžija je napomenuo da radovi na dovodnom tunelu za HE Dabar, kao i radovi na tunelu Fatničko polje-akumulacija Bileća, teku planiranom dinamikom, dok se radovi na tunelu za odvodnjavanje Bilećkog polja ne odvijaju u potpunosti u skladu sa dinamičkim planom zbog nepovoljne geološke sredine i potrebe stalnog usklađivanja tehnologije građenja sa uslovima terena.

SRNA