Aleksa Turnić, učenik prvog razreda Gimnazije „Jovan Dučić“, osvojio je drugo, a Bojan Galić, učenik četvrtog razreda, treće mjesto na Republičkom takmičenju iz matematike, koje je održano u Istočnom Sarajevu.


Turnić kaže da se nije baš pripremao dovoljno za ovo takmičenje tako da se iznenadio rezultatom. Ali za sljedeće takmičenje, na koje se preko ovog rezultata plasirao – matematičku olimpijadu BiH, koja će se održati sljedeći vikend u Sarajevu – moraće mnogo više da vježba.
„Tu će biti i velika konkurencija i nije samo talenat i pamet dovoljna za dobre rezultate. Moraću mnogo više da vježbam“, kaže Aleksić.
Predrag Milošević, profesor matematike i informatike, ponosno ističe da su učenici zaista talentovani, ali i veoma vrijedni.
„Kada imate učenike koji vole da rade, koji svakodnevno vježbaju, onda profesor tu služi samo da pripomogne. Profesor sa ovakvim učenicima nema puno posla. Ako ima nejasnoća, oni pitaju. Mi svakodnevno komuniciramo i u školi i preko telefona i zaista sam zadovoljan. Zbog ovakvih učenika, ali svih onih koji rade, isplati se truditi. Ova škola ima veoma vrijednu djecu“, priča Milošević.
Profesor Milošević kaže da je sljedećeg vikenda u isto vrijeme i matematička olimpijada BiH i republičko takmičenje u informatici i programiranju.
„Bojan Galić se plasirao na oba i sad mora da bira na koji će da ide. I to je stvarno nezgodno. Ja ne mogu svoje učenike da vodim u isto vrijeme na dva mjesta pa moram da zamolim nekog od kolega da me zamijeni. Veoma grub previd i ne mogu da vjerujem da su ovako nešto napravili“, objašnjava Milošević.
Iz generacije u generaciju, trebinjski gimnazijalci postižu vrhunske rezultate.
„Sjećamo se Igora Uljarevića koji je osvojio svjetsku olimpijadu. Bio najbolji matematičar u svojoj generaciji na svijetu. Turnić i Galić su među najboljima u RS i nadamo se da će biti dobri i u BiH, pa da idemo dalje na svjetsku olimpijadu. Mladim matematičarima ova takmičenja mnogo znače jer na taj način dobijaju prohodnost na sve fakultete bez prijemnih ispita, njih svi znaju, već su uočeni u matematičkim krugovima. Galića čak i u informatičkim. Možda je i bolji programer nego matematičar“, zaključuje profesor Milošević.
Radio Trebinje