Policija  (foto: msn.com) -
U Americi se dogodilo novo policijsko ubistvo mladog Afroamerikanca, kada je sinoć u Vašingtonu ubijen Dajon Kej (18).

Policija je ubistvo obrazložila time da je on "prijetio vatrenim oružjem".

Ovaj najnoviji slučaj policijskog ubistva Afroamerikanca izazvao je proteste širom SAD, ali i novo preispitivanje policijske taktike.

Kako javlja AP, ispred policijske stanice u jugoistočnom Vašingtonu sinoć se okupio veliki broj ogorčenih građana, a nešto kasnije je došlo i do sučeljavanja demonstranata sa pripadnicima snaga reda.

U naknadnom, proširenom policijskom izvještaju navodi se da je 18-godišnji Kej identifikovan kao lice koje je pobjeglo kada mu se približila policija, koja je istraživala prijavu o naoružanom mladiću viđenom u jednom kvartu jugoistočnog Vašingtona.

- Tokom potjere za bjeguncima, jedan osumnjičeni je mahao pištoljem, pa je jedan od policajaca ispalio jedan hitac i pogodio Dajona Keja - navodi se u saopštenju vašingtonske policije.

Kej je prevezen u najbližu bolnicu gde je ubrzo konstatovano da je podlegao povredi.

Lokalni ogranak organizacije Životi crnaca su važni pozvao je građane da odmah izađu na proteste, a na video snimcima koji su kasnije postavljeni na društvene mreže mogli su se vidjeti policajci kako postavljaju bicikle kao barijeru naspram ogorčenih i bjesnih građana američke prestonice.

Ubistvo osamnaestogodišnjeg mladića samo je posljednji u nizu slučajeva policijske torture, za koju demonstranti tvrde da je posebno uperena protiv Afroamerikanaca. Ta tvrdnja potkrepljena je snimcima na društvenim mrežama u kojima se prikazuje način hapšenja "bjelih" Amerikanaca, ali i brutalnost prilikom privođenja "crnih" Amerikanaca.

Dio Amerike već je na nogama zbog surovog hapšenja Afroamerikanca koji je preminuo jer mu je policajac klečao na glavi, a zatim su se ti protesti nastavili i kada su počeli da se pojavljuju novi slučajevi pucanja u Afroamerikance prilikom privođenja. Prije mladića ubijenog u Vašingtonu, u leđa je upucan i to nekoliko puta Džejkob Blejk dok je prilazio automobilu.