Virus korona - Foto: RTRS
Nivo antitijela na virus korona porastao je, a onda ostao na istom nivou do četiri mjeseca kod preko 90 odsto pacijenata na Islandu izliječenih od kovida 19, pokazala je studija.

U prethodnim istraživanjima nivo antitijela na virus korona znatno je opao tokom nekoliko mjeseci nakon izliječenja od kovida 19, što je podstaklo pitanja o dužini trajanja imuniteta kod osoba koje su već bile zaražene.

Istraživanje koje je sprovela kompanija Dekod dženetiks, a koje je objavljeno u časopisu Nju Ingland Džornal of Medisin, moglo bi da ima značaje implikacije za rizik od reinfekcije i trajnost vakcine, prenosi Rojters.

Istraživači su mjerili nivo antitijela kod više od 30.000 stanovnika Islanda, kako bi utvrdili koliko je ljudi u ovoj zemlji bilo zaraženo virusom korona i kako bi saznali više o imunom statusu nakon ozdravljenja.

Rezultati su pokazali da je oko jedan procenat osoba obuhvaćenih istraživanjem bilo zaraženo ovim virusom. U okviru ove grupe, 56 odsto je dobilo pozitivan rezultat nakon urađenog pi-si-ar testa, 14 odsto je bilo u karantinu nakon izloženosti virusu, ali bez potvrde zaraze, dok je kod preostalih 30 odsto zaraza potvrđena tokom istraživanja, na osnovu prisustva antitijela na virus korona.

Kod 91 odsto osoba kod kojih je zaraza ovim virusom potvrđena pi-si-ar testom, a kojih je ukupno bilo 1.215, nivo antitijela rastao je tokom prva dva mjeseca od uspostavljanja dijagnoze, da bi nakon toga ostao nepromijenjen tokom skoro četiri mjeseca.

Ovom studijom obuhvaćena je homogena populacija iz jedne zemlje, tako da rezultati možda ne bi bili isti u nekim drugim krajevima svijeta sa raznolikijim stanovništvom. Ipak, studija pokazuje da testovi na antitijela mogu da pokažu pravu stopu zaraženosti. Osim toga, oni bi mogli da budu korišćeni kao jeftinija alternativa testiranju na virus korona.

Međutim, autori studije su napomenuli da nije jasno da li antitijela štite od ponovne zaraze.