Povodom pogoršane epidemiološke situacije u Republici Srpskoj izazvane virusom korona, radnici Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske uputili su apel stanovništvu Srpske da se strogo pridržavaju mjera koje je propisao Republički štab za vanredne situacije, kako ne bi došlo do preopterećenja zdravstvenog sistema pacijentima inficiranim ovim virusom.
UKC Republike Srpske (foto:radiobrcko.ba) -

- Situacija sa brojem zaraženih novim virusom korona je veoma zabrinjavajuća pošto imamo veliki rast pacijenata pozitivnih na ovaj virus, ali i pacijenata sa težom kliničkom slikom, koji su priključeni na respiratore. Trenutno je na respiratore priključeno devet pacijenata, a posebno zabrinjava činjenica da se radi o sve više mlađih osoba koji se moraju priključiti na respiratore - naveli su zaposleni u UKC Srpske u saopštenju.

Navodi se da je primjetan povećan broj hospitalizovanih pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

- Pozivamo građane Srpske da nose zaštitne maske posebno u zatvorenim prostorijama, ali i otvorenim prostorima, da vrše redovnu dezinfekciju te da smanje socijalne kontakte, kako ne bi došlo do ponovnog opterećenja zdravstvenog sistema i priliva velikog broja inficiranih - istakli su zaposleni u UKC Srpske u saopštenju.