Krov 014 Valjevo - POSLOVNE STRANE

Najstarijeg slovenačkog proizvođača boja, kompaniju JUB, preuzeće australijska firma Duluks (Dulux) za oko 191 milion evra, prenosi agencija STA, pozivajući se na nezvainčne informacije slovenačkih medija.

Australijska Duluks grupa, u vlasništvu japanske kompanije Nipon Peint koja proizvodi i prodaje sidne boje marke Duluks, ponudila je 5.500 evra po akciji za završetak preuzimanja JUB-a, prema nezvaničnim saznanjima koja su objavili Radio Slovenija i poslovni list Finance.

Novi vlasnici će se obavezati da zadrže sjedište i proizvodnju JUB-a u Sloveniji, izvijestio je taj list.

Radio Slovenija je objavila da je za JUB bio zainteresovan navodno i holandski multinacionalni proizvođač boja i premaza AkcoNobel, ali da su vlasnici slovenačke firme odbili njihovu ponudu jer nisu izrazili spremnost da sjedište i proizvodnju zadrže u Dolu, mjestu u blizini Ljubljane.

Agencija STA podsjeća na ranije izvještaje domaćih medija da su sadašnji vlasnici JUB-a, uglavnom (bivši) menadžeri i zaposleni koji imaju kontrolni udio preko posredne kompanije (proxy company), odbacili mogućnost prodaje finansijskim investicionim fondovima, jer žele strateškog vlasnika koji bi nastavio da razvija JUB-ov program.

Ako sporazum bude postignut, akvizicija JUB-a, koji je prošle godine zabilježio rekordne rezultate, biće jedan od najvećih poslova posljednjih godina. Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije JUB-a iznosila je 19 miliona evra u 2020, a dok ne neto dug bio 2,2 miliona evra, prenosi STA.