dzamija-tb.jpg

Muslimani širom svijeta danas slave veliki vjerski praznik, Ramazanski Bajram, kojim obilježavaju i kraj ramazanskog posta. Kako navode u Islamskoj zajednici u BiH, “vjernici se raduju jer su ispostili mjesec ramazan, obnovili svoja znanja i potvrdili svoju pokornost Bogu Uzvišenom”.

Praznik se ove godine obilježava u sjenci epidemije korona virusa, koja je vjernicima nametnula mnoga ograničenja, čak i u dane bajramskog slavalja.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović je uz čestitke i dobre želje, vjernike ranije upozorio da se pridržavaju svih mjera zaštite i preporuka nadležnih organa.

Vjernici su pozvani da jutarnju prazničnu molivu, sabah-namaz, klanjaju u kućama, a da u džamije dođu 15 minuta prije bajram-namaza.

U slučaju da se džamije popune, preporučeno je da se molitva obavlja na prostoru oko džamije.

Vjernici iz rizičnih grupa upozoreni su da ne dolaze u džamije, a svim vjernicima je poručeno da se prilikom čestitanja “suzdrže od fizičkog kontakta” i da izbjegnu bilo kakva nepotrebna zadržavanja u dažmijama i prostorima oko džamija.

Iz Kancelarije reisa Kavazovića uoči praznika je saopšteno da zbog korona virusa ove godine neće biti organizovaan tradicionalni bajramski prijem, niti čestitanje u salonu Kancelarije.

Brojni zvaničnici Republike Srpske i BiH, uključujući i predsjednicu RS Želju Cvijanović i članove Predsjedništva BiH čestitali su Ramazanski bajram poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijama, imamima i svim građanima islamske vjeroispovjesti, uz nadu da će ovaj praznik biti prilika za razvijanje dobrih odnosa i tolerancije u BiH.