Berba ovogodišnjeg roda grožđa u hercegovačkim vinogradima počela je ranije u odnosu na prethodne godine.


Dug sušni period i visoke temperature, kažu agronomi, ubrzali su sazrijevanje grožđa. Berba je zbog toga počela petnaest dana ranije, a trebalo bi da bude završena u drugoj polovini septembra. Zbog propadanja dijela vinograda u okruženju, povećana je potražnja grožđa za preradu. Već je obrana i vinarijama isporučena trećina grožđa iz vinograda Agrofina.
Sušna godina donijela je odličan kvalitet grožđa, ali je umanjila količine. Dio roda uništili su proljećni mrazevi i temperaturne oscilacije u periodu cvjetanja.
- U odnosu na prošlu godinu, kada je kvantitet bio iznad prosjeka, ove godine je trideset odsto manje roda, a petnaest odsto manje u odnosu na prosječne godine - rekao je Dragan Anđelić, direktor Agrofina.
Berba je počela petnaest dana ranije u odnosu na optimalne rokove i već je ubrano i isporučeno oko 250 tona. Sorte ranijih rokova zrijevanja - merlo, šardone i žilavka, već su obrane. U berbi je angažovano osamdeset sezonaca.
Sezonski radnici su zadovoljni uslovima rada i zaradom, a i vrijeme im ide na ruku.
Berba bi, kažu vinogradari, trebalo da bude završena u drugoj polovini ovog mjeseca. Ne strahuju od pojave biljnih bolesti, u slučaju da padne kiša.
Prema riječima agronoma Branka Anđelića, ako bi pala ekstremne količine kiše, može doći do pojave nekih bolesti gdje je zagušena loza, ali to ne bi trebalo da predstavlja problem.
Od oko 850 tona, koliko bi trebalo da bude ubrano, najveći dio biće plasiran domaćim i vinarijama u okruženju.
- Devedeset odsto grožđa plasiramo poznatim kupcima, a cijena je ista kao prošle godine, jer je riječ o stalnim klijentima - naglasio je Dragan Anđelić.
Za narednu godinu, prema njegovim riječima, planirana je kupovina mehanizacije, instalisanje sistema za navodnjavanje i proširenje nasada vinove loze za novih 40 hektara.


RTRS