BANjALUKA - Ličnu kartu u BiH trenutno nema 243.458 stanovnika, koji uglavnom iz nemara nisu produžili ili zamijenili ovaj dokument iako je to zakonska obaveza za sve punoljetne građane.

Prema podacima Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), lična karta je samo od početka godine do polovine ovog mjeseca u BiH istakla kod 21.142 osobe, od čega se njih 6.661 odnosni na Srpsku.

- Zakonom o ličnoj karti BiH propisano je da je državljanin stariji od 18 godina sa prebivalištem u BiH dužan da ima ličnu kartu izdatu u mjestu prebivališta - istakli su u IDDEEA.

Dodali su da punoljetni državljani BiH koji ne posjeduju važeću ličnu mogu biti novčano kažnjeni, a kazna je od 30 do 300 KM.

- Zbog neposjedovanja ličnog dokumenta u proteklih 13 godina izdato je osam prekršajnih naloga i šest sudskih rješenja - kazali su u IDDEEA

U IDDEEA ističu da je vozačka istekla za 252.052 građanina koji nisu podnijeli zahtjev za novu dozvolu, od čega je njih 16.915 prestalo da važi u prvih šest mjeseci ove godine.

- U BiH kod 154.177 osoba je istekla lična karta, a nemaju aktivnu ni vozačku dozvolu niti pasoš - rekli su u IDDEEA.

Nemar stanovništva jači je i od stalnih apela MUP-a RS građanima da zamijene lična dokumenta kako bi ispunili zakonsku obavezu i izbjegli plaćanje kazni. Za novu vozačku dozvolu potrebno je izdvojiti 65 maraka, za ličnu kartu 18 KM.

Advokat Njegoš Petrović kaže da se često zna desiti da klijenti dođu da zaključe neki ugovor i kad izvade ličnu kartu, vide da ona već neko vrijeme ne važi.

- Nedavno je došao čovjek da završimo neki ugovor, koji duže vrijeme pokušavamo riješiti. Prije nego što je potpisao dokument, ispričao je da od uzbuđenja nije mogao spavati cijelu noć, da bi na kraju izvadio ličnu kartu koja je istekla. Na sreću, imao je pasoš - ispričao je Petrović.

Dodao je da se mnogo građana oslanja na drugi dokument kao što je pasoš ili vozačka dozvola.

- Mnogo naših ljudi koji žive u inostranstvu ne produži lična dokumenta u BiH, pa im često skrenemo pažnju da dokument koji nam pokažu ne važi. To su samo neki od primjera - kazao je Petrović.

Stručnjak za bezbjednost saobraćaja Milenko Jaćimović kaže da su podaci, kad su u pitanju nevažeće vozačke dozvole, zabrinjavajući.

- Zakonska dužnost svakog vozača je da na vrijeme produži dozvolu. Takođe, ne bi bilo na odmet da nadležni organ kod kojeg se vozač vodi u evidenciji, da li putem aplikacije ili opomenom koju bi poslao na kućnu adresu, vozača 15 dana prije isteka dokumenta o tome obavijesti - kazao je Jaćimović i dodao da je među onima koji nisu produžili vozačku dozvolu veliki broj neaktivnih vozača. Prema njegovim riječima, poseban problem je kada vozač kojem je istekla dozvola bude učesnik saobraćajne nesreće.

Pasoš

Prema podacima Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka, bez važećeg pasoša u BiH je 547.113 državljana. Prema podacima ove agencije, od početka godine do 14. juna pasoš je istekao kod 14.224 osobe u BiH. Da bi ga produžili, građanima je potrebno 55 KM.