Predškolsko obrazovanje - Foto: RTRS
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić poručila je danas da resorno ministarstvo ove godine neće učestvovati u organizaciji "Programa za djecu u godini pred polazak u školu", s obzirom na to da je u Srpskoj otežan način organizacije vaspitno-obrazovnog rada u osnovnim školama zbog epidemiološke situacije.

- Imajući u vidu činjenicu da se zbog poštovanja epidemioloških mjera organizacija nastave ostvaruje na drugačiji način, te da nije dozvoljen ulazak u škole drugim licima, kao i da mnoge osnovne škole nemaju prostorne uslove za realizaciju pomenutog programa, odlučili smo da Ministarstvo neće učestvovati u organizaciji `Programa za djecu u godini pred polazak u školu` - pojasnila je Trivićeva za Srnu.

Prema njenim riječima, za ovaj program se prijavilo 69 osnovnih škola i 38 predškolskih ustanova.

- To umnogome otežava organizaciju predškolskog programa za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu. Sagledavajući utvrđeni plan organizovanja nastave u uslovima pandemije i broj ustanova prijavljenih za realizaciju Programa, Ministarstvo je donijelo odluku da ove godine ne učestvuje u njegovoj organizaciji - ponovila je Trivićeva.

Trivićeva je napomenula i da je u predškolskim ustanovama na osnovu preporuka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske broj djece u vaspitnim grupama smanjen na 25 djece.

- Apsolutno smo svjesni značaja ovog programa za predškolce i prethodnih godina smo značajno povećali obuhvat djece ovim programom, ali poznato je da je broj djece u grupama i odjeljenjima ograničen, kao i da postoje tačno propisana pravila trijaže djece, čišćenja i dezinfekcije prostora - istakla je Trivićeva.

Ona je dodala da treba imati u vidu da ovaj program treba da bude dostupan svakom djetetu podjednako i ravnopravno u većini jedinica lokalne samouprave Republike Srpske.

Trivićeva je napomenula da se u skladu sa Planom organizovanja rada osnovnih i srednjih škola i đačkih domova u školskoj 2020/21. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona nastavni časovi održavaju u trajanju od 20 do 30 minuta u grupama od 15 do 17 učenika za svako odjeljenje, te da se i produženi boravak i jutarnje čuvanje u osnovnim školama organizuje u grupama do 15 učenika u skladu sa preporukama Instituta.