Požar u Bileći (Foto: radio_bileca) - Foto: Instagram
Požar u selu Mirilovići u Bileći zbog jakog vjetra približio se seoskim kućama, a bilećki vatrogasci pokušavaju da suzbiju vatru, rečeno je Srni u bilećkoj Vatrogasnoj jedinici.

Vatrogasci ističu da će sve uraditi da od vatre zaštite kuće u Mirilovićima i da će s njima na teren najvjerovatnije izaći i pripadnici Civilne zaštite iz Bileće.

Još gori i u bilećkom zaseoku Trenslova. Jedan krak tog požara se bliži selu Zasada, ali je daleko od kuća, a vatrogasne ekipe su na terenu, rekli su u toj vatrogasnoj jedinici, koja se više od nedjelju dana danonoćno bori sa požarima na području Bileće.

Zamjenik starješine Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Gacko Žarko Rudović rekao je Srni da je aktivan i požar na graničnom području između Bileće i Gacka iznad sela Brestica prema gatačkom selu Zagradci i planini Baba.

- Gatački vatrogasci će preuzeti gašenje tog požara da bi pomogli bilećkim kolegama, koji su angažovani na drugim lokacijama - rekao je Rudović.

On je rekao da se stalno prati stanje u vezi s tim požarom koji je na nepristupačnom terenu, daleko od naseljenih mjesta, i sigurno će biti zaštićena sela Brestice i Zagradce.

Rudović je dodao da je otežavajuće gašenje požara u nepristupačnom području planine Baba.

On je rekao da su gatački vatrogasci dobili dojavu da je taj požar iznad sela Brestica namjerno zapaljen, jer je viđena odoba koja u nepristupačnom terenu iznad sela namjerno pali vatru, poslije čega se požar proširio.

Zamjenik starješine gatačkih vatrogasaca je istakao da je pod kontrolom požar u gatačkom selu Međulići, koji je izbio juče popodne.

- Može se reći da je taj požar praktično ugašen, tokom dana se negdje još javi vatra na tom lokalitetu, ali vatrogasne ekipe dežuraju i ne daju da se proširi - rekao je Rudović.

Vatrogasci, kako je rekao, pretpostavljaju da je do tog požara došlo zbog nepažnje pčelara, koji su prije izbijanja požara bili na tom lokalitetu i koristili vatru u svom svakodnevnom radu.

Na području opštine Bileća uz magistralni put Bileća-Trebinje, posebno kod skretanja za selo Orah, koje je tokom prošle sedmice bilo pod najvećim udarom vatrene stihije, izrazito je vidljiva sagorijela vegetacija na širem području.