Bogojavljenje u Rusiji (Foto:Sputnik / Vitaliй Anьkov) -
Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika – Krštenje Gospodnje, odnosno Bogojavljenje. U noći 18. januara, Rusi su tradicionalno uranjali u ledenu vodu.

Ove godine je prvi put osveštana voda na Sabornom trgu Glavnog hrama Oružanih snaga Rusije, koji je otvoren u junu prošle godine.

U Podmoskovlju je bilo i do 20 stepeni ispod nule, ali je bez obzira na to bilo mnogo onih koji su željeli da se pridruže tradiciji.

Vojnici učestvuju u bogojavljenskom kupanju širom zemlje. Samo u Centralnom vojnom okrugu u "jordan" (tako se naziva rupa u ledu u znak sjećnja na rijeku Jordan u kojoj je Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista) uronilo je oko 10 hiljada ljudi, pritom, ne samo vojnici, već i članovi njihovih porodica. U okrugu su specijalisti Ministarstva odbrane Rusije pripremili 50 bazena, opremivši ih specijalnim platformama i merdervinama.

Tradicionalno su prvi obavili ritual kupanja u ledenoj vodi stanovnici Dalekog istoka.

Bogojavljenje je obiljženo i u Nagorno-Karabahu. Ruski mirovnjaci i mještani su mogli ne samo da urone u osveštanu vodu, već i da se ispovide i zapale svijeće.

VIDEO

Inače, Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obilježava uspomena na Hristovo krštenje na rijeci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte". Slavi se 19. januara kod crkava koje se drže julijanskog kalendara.

Bogojavljenje je praćenom ritualom kupanja u ledenoj vodi. Dan ranije se obavezno osveštava voda, kako bi se vjernici očistili od grijeha.