Najuspješnije žene preduzetnici Republike Srpske u 2017.godini su direktori kompanije Svislajon Industrija alata Trebinje Branka Ratković, kompanije Milteks iz Banjaluke Višnja Popović i Mira Lazić, direktor kompanije Sana Elvis iz Novog Grada, saopšteno je na manifestaciji Izbor najuspješnijih u privredi Srpske, koju je sinoć u Banjaluci organizovala Privredna komora Srpske.


„Počastvovani smo ovim priznanjem, povelja nije samo nagrada za mene već i za kompletan naš menadžment i sve radnike Industrije alata. Drago nam je da je fabrika ponovo na putu uspjeha i dobrih rezultata. Obezbijedili smo tržište, a samim tim i radna mjesta, a 95 odsto naših proizvoda kvalitetom se izborilo i izvozi se na ino tržišta. Za ovo priznanje zahvalnost dugujem mojim prethodnicima, mojim učiteljima, koji su doprinijeli tome, a posebnu zahvalnost upućujem gospodinu Rodoljubu Draškoviću, kao većinskom vlasniku i upravnom odboru, koji su ukazali povjerenje da vodim ovu firmu. Nadam se da ću to povjerenje i opravdati“, navodi Ratkovićeva za Radio Trebinje.
Posebno priznanja u oblasti turizma dobio je Grad sunca Trebinje, za najbolji turistički projekat u 2017. godini.

U ime Grada sunca nagradu je primio predsjednik za kapitalne investicije Poslovnog sistema Svislajon Takovo Željko Vlahović.
U okviru Grada sunca prošle godine otvoren je Akva park, jedini na našim prostorima, površine 79.000 metara kvadratnih, kao i dino park i dječja igraonica. Iz poslovnog sistema Svislajon za sredinu narednog mjeseca najavljuju otvaranje, kako ističu, najluksuznijeg hotela u Trebinju – Panorama koji će se nalaziti u okviru Grada sunca. Od kraja maja predviđeno je i otvaranje ostalih sadržaja iz druge faze – Varoš čaršije i sportsko – rekreativnog kompleksa.


Među najuspješnijim u kategoriji malih privrednih društava je i „LJbilje“ iz Ljubinja.
Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić rekao je da Srpska bilježi pozitivne rezultate u privredi koji su ostvareni u složenim političkim prilikama u BiH i uprkos nedovoljnoj zaštiti domaće proizvodnje. Đurić je poručio da je u odnosu na isti period 2016. godine, ostvaren rast industrijske proizvodnje za 1,2 odsto, te povećanje proizvodnje prerađivačke industrije za 6,2 odsto, kao i rast zaposlenost u prerađivačkoj industriji za četiri odsto. Zabilježen je i rast izvoza za 21, 2 odsto.
Izboru najuspješnijih privrednika prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović, predstavnici zakonodavne vlasti Srpske, institucija na nivou BiH, privrednici, te predstavnici kulturnog i javnog života Srpske.
Radio Trebinje/RTRS