Na području Istočne Hercegovine broj oboljenja sličnih gripu, ove sedmice, je povećan za 90 odsto u odnosu na prethodnu, dok je broj akutnih respiratornih infekcija na istom nivou, rekla je za portal Radio Trebinja Julija Kralj, epidemiolog Regionalnog zavoda za zaštitu zdravlja Trebinje.


Kralj je istakla da je ovo razumljivo jer je ovo period kada je intenzitet gripa u porastu.
„Tako će, vjerovatno biti i tokom narednih sedmica, ali nije ništa zabrinjavajuće, nego je očekivano za ovo doba godine“, pojasnila je ona.
Grip počinje naglo, uz opštu malaksalost i slabost i suv nadražajni kašalj, te povišenu tjelesnu temperaturu.
„Temperatura tokom gripa ide uvijek preko 38 čak i preko 38,5, tada možemo uzeti nešto od lijekova za obaranje tjelesne temperature i što više toplih napitaka, čajeva, da bismo kašalj sanirali. Ljekaru bi trebalo otići ako temperatura raste, ide preko 39 stepeni, i ako nam se svi navedeni simptomi zadržavaju preko pet-šest dana. Do četiri-pet dana, uz temperaturu 38,5-39 ništa nije alarmantno, a kada se simptomi pogoršavaju, onda bi, svakako, trebalo posjetiti ljekara“, navodi za Radio Trebinje Julija Kralj.
Ona podvlači da bi trebalo izbjegavati okupljanja u zatvorenim prostorijama, te voditi računa o ličnoj higijeni.
„Obavezno prati ruke toplom vodom i sapunom, i naravno izbjegavati i kućne, a posebno bolničke posjete, u ovom periodu, dok je aktivnost gripa na povišenom nivou“, predlaže Julija Kralj.
Podsjeća da pacijenti nikako, na svoju ruku, ne bi trebalo da uzimaju antibiotike, jer njih isključivo prepisuje ljekar i neophodno je da slijedimo sva uputstva koja dobijemo od doktora ili pedijatra, ako su djeca u pitanju.
U cilju prevencije gripa, dodaje doktorica, najbolja je vakcinacija protiv gripa.
„Ako nismo vakcinisani na vrijeme, potrebno je ojačati imuni sistem, uz dobru i pravilnu ishranu, da koristimo što više voća, povrća, svježih napitaka, da se odmaramo i dovoljno spavamo, te da imamo neku fizičku aktivnost“, navodi za Radio Trebinje Julija Kralj.
U prethodnoj sedmici, na području Istočne Hercegovine, registrovano je 151 oboljenje slično gripu i 283 akutne respiratorne infekcije.
Od početka sezone gripa, na području regije, evidentirano je 904 oboljenja slična gripu i 4.519 akutnih respiratornih infekcija, od čega u Trebinju 351 oboljenje slično gripu i 1.609 respiratornih infekcija. Među pacijentima je bilo i 13 ozbiljnijih slučajeva koji su hospitalizovani u Bolnici Trebinje.
Podsjećamo, zbog velikog broja oboljelih od virusnih respiratornih infekcija, su posjete bolesnicima u Bolnici Trebinje zabranjene, potvrdio je za Radio Trebinje direktor ove zdravstvene ustanove Vaso Mijanović.
On dodaje da su posjete zabranjene do daljnjeg.
Radio Trebinje