Četiri razloga da svaki dan jedete kokice

Kada kažemo kokice, prva asocijacija nam je gledanje filma u bioskopu ili na nekom udobnom kauču u kućnoj atmosferi. Ta grickalica je jedna od omiljenih baš u ovim prilikama, a malo je poznato da ona nije samo ukusna, već i dobra za naše zdravlje.

Naime, kokice spadaju u izuzetno zdrave namirnice koje mogu da pomognu regulisanje probave, smanje probleme kod PMS-a, povoljno utiču na mogućnost začeća, ali i na smanjenje nivoa stresa.

Sve su ovo razlozi zbog kojih je poželjno konzumirati kokice svaki dan, ali ipak vodite računa o tome koje kokice kupujete i kako ih pripremate.

Potpomažu regulisanje probave

Ukoliko imate problem sa probavom, preporuka je da vam svakodnevna užina budu kokice. Ali imajte na umu da bi trebalo da jedete kokice koje nisu spremljene sa puterom u mikrotalasnoj pećnici.

Kokice koje pravite na klasičan način, u šerpi na šporetu daleko su zdravije od svih drugih. One imaju manje od 100 kalorija u jednoj porciji, a bogate su vlaknima koje povoljno utiču na peristaltiku crijeva.

Za razliku od njih, kokice koje se kupuju u kesicama i spremaju u mikrotalasnoj, kao i one koje se služe u bioskopu, imaju mnogo masti, pa mogu čak da budu i štetne po probavu.

Smanjuju stres

Kokice su hrana koja je bogata ugljenim hidratima. Ovo može dovesti povećanja nivoa serotonina i može pomoći da se osjetite bolje raspoloženim.

Kako psiholozi kažu, grickanje kokica smanjuje stres, a neki čak preporučuju da ih jedete sa kineskim štapićima za jelo kako biste se bolje zabavili, a i još više eliminisali stres.

Povećavaju mogućnost za brže začeće

Naučnici sugerišu da grickanje kokica može da pomogne u povećanju sposobnosti začeća tako što je kod muškaraca direktno povezano sa poboljšanjem protoka krvi kroz organizam.

Uz sve to, kokice sadrže hranljivu materiju koja se zove arginin, a koja dobro utiče na plodnost kod oba pola.

Utiču na smanjenje tegoba PMS-a

Vrijeme pred menstrualni ciklus kod mnogih žena obilježeno je razdražljivošću i osjećajem tjeskobe. Dobra vijest je da bi kokice mogle da budu ono što će uticati da ovi neprijatni simptomi nestanu.

Kao što smo i prethodno pomenuli, grickanje kokica utiče na povećanje serotonina, hormona sreće. Kokice takođe daju energiju i zasitne su, tako da nećete osjećati glad, koja je takođe jedan od simptoma ovog perioda mjeseca kod mnogih žena, piše Bright Side.