Krovna konstrukcija biće prekrivena privremenom membranom kako bi se građevina zaštitila od propadanja, kaže starešina hrama otac Živojin Jakovljević


Tužan prizor vatre koja guta tornjeve pariske katedrala Notr Dam mnoge u našoj zemlji podsetio je na požare koji su teško oštetili hramove Srpske pravoslavne crkve: od onih na Kosovu i Metohiji, do njujorške Crkve Svetog Save i Hilandara. Obnova većine njih i dalje je u toku, iako su prošle godine, pa i više od decenije od vatrene stihije.

U brojnim komentarima na sajtu „Politike” povodom požara u Notr Damu čitaoci su se naročito interesovali za sudbinu Crkve Svetog Save na Menhetnu, teško oštećene i do danas zatvorene za bogosluženja posle požara na Vaskrs 2016. godine. I starešina njujorške crkve protojerej-stavrofor Živojin Jakovljević počeo je razgovor za naš list svojim osvrtom na Notr Dam. Kaže da ga je oduševilo kako su se Francuzi za 24 sata obavezali na skoro milijardu dolara donacija da obnove svoju Bogorodičinu crkvu.

– To je izuzetno! To je ne samo lep čin i materijalna pomoć, već i ohrabrenje i inspiracija, jer govori o tome da postoji svet koji je spreman na tako nešto – kaže otac Živojin Jakovljević.

A kako napreduje obnova hrama SPC na Menhetnu? Starešina crkve navodi da nastoje da ubrzo postave krovnu konstrukciju koja bi bila prekrivena privremenom membranom kako bi se građevina zaštitila od propadanja.

– Potom bismo instalirali pod i na taj način osigurali postojeću konstrukciju. Istovremeno, plan je da se ugrade privremeni prozori i vrata, što bi nam, eventualno na velike praznike, omogućilo pristup i održavanje bogosluženja. Radimo na tome da, samo ono što je osnovno, sada sa sredstvima koje imamo, učinimo – ističe otac Živojin.

Požar na Uskrs 2016. godine


Dodaje da je obnova vrlo naporna, pogotovu imajući u vidu da je ovo jedini hram srpske crkve u Njujorku, gde živi veliki broj Srba koji duboko pate zbog gubitka svoje svetinje.

– Ona pripada svima nama, celom našem narodu. Do sada nismo tražili novac od srpske vlade, ali smo blagodarni svima koji su pritekli u pomoć i koji nesebično prilažu svoja ne samo skromna materijalna sredstva, već i svoje vreme, znanje i iskustvo da se hram oporavi – ističe sveštenik Živojin Jakovljević.

Procenjeno je da će obnova Crkve Svetog Save koštati oko 60 miliona dolara. Bogomolja stara više od 160 godina pripadala je Anglikanskoj crkvi pre nego što je, četrdesetih godina prošlog veka, poklonjena Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Bio je to poklon anglikanskog biskupa Maninga vladici Nikolaju Velimiroviću, sa kojim je bio blizak prijatelj. Veoma reprezentativnog izgleda, crkva ima status građevine od istorijskog značaja za grad Njujork, zbog čega za radove na njoj saglasnost moraju da daju Zavod za zaštitu spomenika u Njujorku, ali i prvobitni vlasnik – Anglikanska crkva. Pored crkve je još jedan redak biser arhitekture iz 19. veka: parohijski dom, koji je poslednji sačuvani spomenik čuvenog arhitekte Džejkoba Reja Maulda.

Pomoć Vlade Srbije u obnovi svetinja

Godinama unazad Vlada Srbije izdvaja sredstva za obnovu i uređenje dve velike svetinje SPC: manastira Hilandar i Hrama Svetog Save. Što se tiče Hilandara, u 2018. godini izdvojeno je 80 miliona dinara za projekat obnove manastirskih zdanja stradalih u požaru 2004. godine.

„U početku je po ovom osnovu vlada za obnovu obezbeđivala protivvrednost od oko milion evra godišnje, dok se u poslednje tri, četiri godine taj iznos kreće između 600.000 i 700.000 evra. Uprava za saradnju s crkvama i verskim zajednicama povremeno interventno pomaže obnovu Hilandara iznosom od 30.000 do 50.000 evra godišnje”, navodi se u odgovorima Kancelarije vlade za saradnju s medijima.

Što se tiče Hrama Svetog Save, u 2017. izdvojeno je iz budžeta 1.200.000.000 dinara kao pomoć za završetak radova na izgradnji i uređenju, a u 2019. obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 1.183.000.000 dinara.

„Po osnovu Uredbe o izdavanju poštanske doplatne marke za izgradnju Hrama Svetog Save u 2018. godini izdvojeno je 74.551.460 dinara. Treba istaći da se po ovom osnovu već deset godina izdvajaju sredstva u približno istom iznosu. Pokrenuta je i inicijativa da se i ove godine po osnovu Uredbe o doplatnoj poštanskoj marki prikupe sredstva u približnom iznosu, oko 76.000.000 dinara”, navodi se u odgovorima „Politici“.

Izvor Politika