Granični prelaz - Foto: ilustracija
Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić izjavio je da je nagli skok broja zaraženih od virusa korona u Crnoj Gori posljedica nepoštovanja mjera i raznih dešavanja u prethodnom periodu, ali da neće više biti zabrana dolazaka u Crnu Goru, ni iz Srbije, niti iz ostalih dijelova regiona.

U ovom trenutku nivo lokalne transmisije u Crnoj Gori je takav da importacija slučajeva iz inostranstva ne predstavlja značajnije povećanje epidemiološkog rizika od daljeg širenja infekcije, naveli su Begić i članovi njegovog tima za portal Nova.rs.

Kako se ističe, samim tim nije opravdano očekivati da se uvode mjere zabrane međunarodnih putovanja, ni zabrane dolazaka iz Srbije, niti iz drugih zemalja u Crnu Goru, koje ne bi imale efekta i koje nemaju većeg epidemiološkog smisla.

Prema njima, u trenutku kada je transmisija virusa široko uspostavljena u svim lokalnim zajednicama pitanje krivice je izgubilo smisao, te je u ovom trenutku znatno svrsishodnije posvetiti se suzbijanju obolijevanja koje zahtjeva društveni konsenzus i jedinstvo, prije nego prstom upirati u bilo koga.

Situacija je jasna, da smo se svi pridržavali mjera, i da su svi pozivali na poštovanje preporuka Instituta, ovakvog nivoa obolijevanja ne da ne bi bilo, već upravo suprotno, epidemiološka siuacija bi bila mirna i pod punom kontrolom, naveli su stručnjaci.

Oni su ocijenili da je jasno i nesumnjivo dokazano da jednostavne, jeftine i lako sprovodljive mjere, poput nošenja maski (u Crnoj Gori uvijek i svuda), držanje fizičke distance kada god i gdje god je to moguće, kao i često praktikovanje higijene ruku, ne samo da daju rezultate, već su i održive mjere koje omogućavaju društvu da funkcioniše.