Američki Senat danas bi trebalo da počne proceduru izjašnjavanja i glasanja o protokolu o članstvu Crne Gore u NATO-u, a tokom ove sedmice očekuje se da će se senatori izjasniti o pristupu nove članice Alijansi.


Procedura je uvršćena u dnevni red na zahtjev vođe republikanaca Miča Mekonela. Najavljeno je da će biti glasanje o ograničenju rasprave, kako bi se izbjegao takozvani filibaster, koji omogućava senatorima da mogu diskutovati bez određenih vremenskih ograničenja.
Nakon tog koraka, kako je planirano, najkasnije do četvrtka biće glasanje o protokolu o Crnoj Gori.
Nakon što Senat da zeleno svjetlo protokolu, svoj potpis na odobrenje Sjedinjenih Američkih Država da Crna Gora postane dio Alijanse treba da stavi američki predsjednik Donald Tramp.
Američki republikanski senator džon Mekejn izrazio je uvjerenje da će Senat Sjedinjenih Američkih Država narednih dana ratifikovati pristupni ugovor Crne Gore u NATO.
Mekejn, predsjedavajući Odbora za oružane snage, izjavio je da smatra da će glasovi Senata u potpunosti ići u korist Crne Gore.
- Srećan sam što mogu reći da ćemo u ponedjeljak započeti sa glasanjem i zatvorenom raspravom, a onda krenuti dalje sa glasanjem o Crnoj Gori - istakao je Mekejn.
Ponovio je i značaj ulaska Crne Gore u Alijansu.
Podsjetimo, Mekejn je polovinom marta zatražio od kolega u američkom Senatu da razmotre i glasaju o protokolu o članstvu Crne Gore u NATO-u, ali se tom zahtjevu usprotivio samo jedan senator, Rend Pol, republikanac iz Kentakija.
To je bilo dovoljno da razmatranje protokola bude odgođeno. Mekejn je poslije toga optužio Pola da radi za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Tolstoj


Potpredsjednik ruske Dume Petar Tolstoj rekao je da će Rusija pomoći Srbiji, ako Crna Gora uđe u NATO, i neće je ostaviti samu.
- Ako Crna Gora uđe u NATO, a Srbija ne uđe, onda će Srbija imati određene probleme s tačke gledišta bezbjednosti. Iluzija je da je Rusija daleko od Srbije. Vrlo je blizu, kažem vam, odmah pored vas - rekao je Tolstoj.
On je dodao da nema dokaza o bilo kakvoj ruskoj invaziji na Balkan, kako tvrdi Zapad, te ocijenio da je ekonomski stisak Zapada prisutan, ali sa stanovišta ideja, on je svake godine sve slabiji.
Agencije