Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su kasno sinoć rezoluciju kojom se odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji, proglašavaju ništavnim.


Za rezoluciju je glasao 61 poslanik, 46 je bilo za, 15 protiv, dok uzdržanih nije bilo.


Rezoluciju su podržali poslanici parlamentarne većine, Socijaldemokratske partije i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.



Protiv su bili poslanici Demokratskog fronta, kao i Goran Danilović i Goran Radonjić iz Posebnog kluba poslanika.


U rezoluciji se, između ostalog, navodi da je, prije, za vrijeme i poslije Velikog rata, Crna Gora bila suverena i međunarodno priznata država, definisana Ustavom iz 1905. godine.


Ističe se i da Podgorička skupština nije bila njena legalna institucija, niti je legitimno konstituisana na osnovu slobodno iskazane volje građana Crne Gore.


Navodi se da je nelegalnost Podgoričke skupštine, odnosno njena ustavna neprepoznatljivost i nezakonito konstituisanje, formalno-pravni osnov za ništavost svih njenih odiuka.


Ocjenjuje se da je Podgorička skupština bila instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori.

Velika narodna skupština srpskog naroda u Crnoj Gori, poznatija kao Podgorička skupština, bila je narodno predstavništvo Crne Gore nakon Prvog svjetskog rata.


Njena najpoznatija odluka iz 1918. godine je bila zbacivanje kralja koji je bio u izgnanstvu od 1916. Nikole Prvog Petrovića i njegove dinastije Petrović-Njegoš u korist dinastije Karađorđević.


Odluka Podgoričke skupštine od 26. novembra o ujedinjenju Crne Gore sa Srbijom bila je uvod u proglašenje zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca 1. decembra u Beogradu.


Crna Gora i Srbija bile su u raznim oblicima zajedničke države 88 godina, odnosno sve do referendum 21. maja 2006. godine, na kojem je izglasana crnogorska nezavisnost.