Danas je Veliki petak: Ovo su običaji koje morate ispoštovati!

Veliki Petak, dan raspeća na krst Isusa Hrista, jedini je dan u godini kada u svim pravoslavnim hramovima utihne liturgijsko pojanje i iznese se plaštanica.

Plaštanica je platno na kome je prikazano Hristovo polaganje u grob, koju vjernici cjelivaju sve do Vaskrsa.

Ona se postavlja na posebno ukrašen sto, grob Hristov, ispred oltara.

Negdje je običaj da da se vjernici posle cjelivanja plaštanice provlače ispod stola na koji je položena plaštanica.

Prema narodnom vjerovanju, prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti lijepu želju, i ta će želja biti ispunjena.

Ovaj dan se naziva i Raspeti petak, jer je tog dana razapet Isus Hrist. Zbog toga se vjeruje da ovog dana ne valja uzimati eksere, igle i druge oštre i šiljate predmete, da se ne bi pozleđivale Isusove rane.

Na ovaj dan se boje jaja. Izbjegava se drugi posao. U nekim krajevima narod izbegava da jede bijeli luk, a domaćica koja zorom pomete kuću i baca metlu iz dvorišta da otera sve nečistoće.

U južnoj Srbiji vjeruje se da na ovaj dan vještice bacaju čini, a napolju vrebaju urokljive oči, pa djecu ne puštaju van dvorišta. Stariji ljudi tog dana gledaju u nebo i prognoziraju vijreme.

Veliki petak je u kalendaru obilježen crvenim slovom, te se ne rade nikakvi poslovi. Žene na ovaj dan nikako ne smijeju da uzmu iglu u ruke, jer se vjeruje da će im se na rukama pojaviti plikovi.

Na ovaj praznik se strogo posti, bez ribe i ulja, čak je poželjno ne jesti ništa, a u kući se ne loži vatra. Strogo je zabranjeno piti vino, jer je ono simbol nevino prolivene krvi Isusa Hrista. Hljeb se nikako ne mijesi. Prema narodnom vjerovanju, ovaj dan je najbolji za kalemljenje voća.

Ne treba organizovati nikakvo veselje, niti slušati muziku, budući da je ovo najtužniji hrišćanski praznik.

Farbanje jaja

Najpoznatiji običaj koji se obavlja na Veliki petak jeste farbanje Vaskršnjih jaja, u kojem učestvuju prije svega djeca. Domaćica prvo farba jedno crveno jaje, čuvarkuću, koje će čuvati do sledećeg Vaskrsa, a prvo jaje od prethodne godine treba da se zakopa u zemlju kako bi bila plodna i donela sreću domaćinima.

Na dan Vaskrsa svi ukućani treba prvo da pojedu po jedno jaje, a tek onda da se posluže ostalom hranom.