Širom bh. gradova, u srijedu, 11. oktobra, u 16.00 sati će biti održani protesti protiv femicida i nasilja nad ženama i djevojčicama.

 U jeku porasta slučajeva femicida u Bosni i Hercegovini, ljute i zabrinute građanke/građani, ženske aktivističke formalne i neformalne grupe i svi koji odbijaju da šute, pozivaju vas na proteste pod sloganom NITI JEDNA VIŠE! Jedanaesti u mjesecu nosi breme svirepog nasilja jer su posljednja dva okrutna slučaja femicida izvršena na taj dan – navodi se u saopštenju organizatora.

 

Protesti će biti održani širom zemlje 11. oktobra u 16 sati, a tom prilikom će biti pročitani zahtjevi upućeni prema nadležnim institucijama, ali i čitavoj javnosti.

Ovo je lokacija održavanja protesta:

Sarajevo – Raskrsnica Marijin Dvor, Banja Luka – Trg Krajine, Mostar – Španski Trg; Tuzla – Trg Slobode, Bijeljina – Trg Kralja Petra Karađorčevića; Gradačac – Gradski Trg, Zenica – Trg Alije Izetbegovića, Lukavac – Trg Bremena, Gračanica – Gradski park ispred spomenika NOB-a, Konjic – Trg Alije Izetbegovića

– Zašto protesti? Zato što je 48 posto žena u Bosni i Hercegovini pretrpjelo seksualno i rodno zasnovano nasilje. Zato što se u 84 posto slučajeva nasilje u porodici i intimnim vezama nikada ne prijavi. Zato što oko 70 posto istraga slučajeva prijavljenih nadležnim tužilaštvima bude obustavljeno. Zato što su radi blage kaznene politike mnoge od njih, njihova djeca i najbliži izloženi stalnom i brutalnom nasilju. Pakao koji završava premlaćivanjem do smrti – uživo.

main image

Zato što nam je dosta da gledamo kako broj žrtava raste iz mjeseca u mjesec, dok se nasilje nad ženama i djevojčicama općenito doživljava ili kao privatni problem ili ono za što su „same krive“, jer imaju „dug jezik“, jer im je „dekolte previše otvoren“, jer se „prave pametne“, jer su „izabrale pogrešnog čo‘eka“, „ko im je kriv“!

One nisu krive! KRIV je, na prvom mjestu, u društvo duboko ukorijenjen sistem nejednakosti – naširoko njegovana patrijarhalna svijest koja žene i sve „druge“ smatra niže vrijednim ljudskim bićima, objektima koje se posjeduje, subjektima koji se tlače i guraju na najnižu društveno-ekonomsku ljestvicu – prve na udaru prekomjerne zloupotrebe moći i upotrebe sile. U kući, na ulici, na radnom mjestu, u javnom prostoru. Nigdje se ne osjećaju sigurno.

KRIVE su institucije i politike koje to dozvoljavaju. KRIVA je javnost koja im to dopušta.

Stoga, TRAŽIMO hitnu i djelotvornu reakciju odgovornih institucija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, te korjenitu promjenu u svim društvenim sferama gdje se ovakva uvjerenja, oblici svijesti i prakse potiču, zataškavaju, ili prećutno odobravaju.

Svaki naredni slučaj femicida je ODGOVORNOST cijelog društva.

Pozivamo vas da svojim učešćem i djelovanjem glasno poručite: NITI JEDNA VIŠE – saopštili su organizatori protesta.

Vlada RS utvrdila Nacrt zakona: Femicid kao najteži oblik nasilja u porodici

Vlada Republike Srpske utvrdila je po;etkom oktobra Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama kojim se uvodi femicid kao najteži oblik ovog vida nasilja s ciljem njegovog sprečavanja i veće zaštite žrtava.

U saopštenju iz Biroa Vlade Republike Srpske navodi se da će RS ovim biti pionir u zakonskoj zaštiti ne samo žrtava nasilja u porodici, što su, prema zvaničnim statistikama, u više od 90 odsto slučajeva žene, nego i nasilja nad njima koje u različitim oblicima i kontinuitetu sve češće dovodi i do fatalnih ishoda.

Osnovni cilj ovog nacrta zakona jeste sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici i nasilja prema ženama, kao i zaštita života i psihofizičkog integriteta lica ženskog pola, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Nacrtom ovog zakona nastoji se žrtvama nasilja prema ženama učiniti dostupan i efikasan sistem mjera pomoći, podrške i zaštite, sve s ciljem zaustavljanja trenutnog nasilja koje trpe, sprečavanja njegovog ponavljanja, a posebno eliminisanja mogućeg fatalnog ishoda.

Femicid je prepoznat kao najteži oblik i posljedica nasilja prema ženama, kao svako lišenje života žene izvršeno u potpunosti ili djelimično zbog njene pripadnosti ženskom polu ili smrt žene koja je posljedica radnji nasilja prema njoj, bez obzira da li je osumnjičeni za radnje nasilja član porodice ili drugo lice.

Lišenju života žene – femicidu, u pravilu prethodi kontinuirano nasilje prema njoj i ovim zakonom se nastoji pravovremeno sistemski odgovoriti na pojedinačne oblike nasilja, žrtvi pružiti adekvatna zaštita, da nas fatalan ishod ne bi zatekao kao društvo.

Cilj ovog zakona je rano prepoznavanje svih oblika nasilja, koordinisano i jasno djelovanje nadležnih institucija, ali i društva u cjelini.

Ovim zakonom se zahtijeva dodatni angažman i obuka službenih i stručnih lica nadležnih subjekata zaštite, pravovremeno i jasno postupanje, osnivanje savjeta i odbora za suzbijanje nasilja u porodici, nasilja prema ženama i femicida.

Predviđeno je i usvajanje strateških dokumenata i akcionih planova, praćenje i analiza pojedinačnih slučajeva na terenu, kao i periodična procjena ostvarenih efekata uz mogućnost kreiranja novih mjera i aktivnosti, sve sa konačnim ciljem eliminisanja, odnosno svođenja na najmanju moguću mjeru nasilja u porodici i nasilja prema ženama.

Republika Srpska je bila prva u regionu koja je 2000. godine Krivičnim zakonikom zabranila nasilje u porodici i porodičnoj zajednici.

„RS će sada biti pionir u zakonskoj zaštiti ne samo žrtava nasilja u porodici, što su, prema zvaničnim statistikama, u više od 90 odsto slučajeva žene, nego i nasilja prema ženama koje u različitim oblicima i kontinuitetu sve češće dovodi do fatalnih ishoda što je neophodno i ovim zakonom urediti, prvenstveno kako bi se zaštitile žene od lišenja života, ali i pomoglo potencijalnim učiniocima da preventivnim djelovanjem ne počine ovo djelo“, navodi se u saopštenju.