Kulturnoumjetničko društvo „Hercegovina“ domaćin je tradicionalnog 15. Sabora folkora.


Ove godine gosti društva iz Petrovog Polja su folklorni ansambli „Kosovski božur“ iz Kosovske Mitrovice, „Abrašević“ iz Čačka i Guče, „Igalo“, „Nevesinje“, „Zora Hercegovine“ iz Bileće, te trebinjska društva „ANI „Jovan Dučić“ i GKUD „Alat“.


Veče folklora, na kojem su se igrom i pjesmom predstavili ansambli učesnici sabora, održano je večeras u Sportskoj dvorani „Miloš Mrdić“.

Sabor je otvorio načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja Zoran Miloševićistakavši da je uz čuvanje naše tradicije posebna vrijednost druženja folkloraša u snaženju duha zajedništva, sticanju novih i jačanju starih prijateljstava među mladima.


„Gradska uprava svesrdno podržava ovu smotru folklora smatrajući da ona promoviše vrijednosti našeg naroda i kulture i pridonosi nastojanjima da se u globalizovanom svijetu sačuva sopstvena kulturna baština“, istakao je Milošević.

Poželjevši učesnicima sabora dobrodošlicu, Milošević je posebne pozdrave uputio članovima ansambla iz Kosovske Mitrovice, koji uprkos teškim okolnostima „opstaju i ostaju na vjekovnim srpskim prostorima, dosljedno čuvajući tradiciju, kulturu i običaje našeg naroda“.


Za uspješnu promociju Trebinja i afirmaciju kulturnog stvaralaštva našeg grada odao je priznanje i domaćinima – Kulturnoumjetničkom društvu „Hercegovina“ iz Petrovog polja, koje postoji već 43 godine i okuplja oko dvije stotine članova.