Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov završio je dvodnevnu posjetu BiH tokom koje je boravio u Istočnom Sarajevu i Sarajevu. Posjeta je ostala u sjeni diplomatskog skandala jer su hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović odbili da se sastanu sa ruskim šefom diplomatije, uz optužbe da Lavrov promoviše politiku Rusije koja podriva teritorijalni integritet BiH.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da njih dvojica nedolaskom na sastanak i nedoraslim ponašanjem nanose štetu BiH.

Lavrov je ipak otišao na sastanak sa ministrom inostranih poslova BiH Biserom Turković.

Pozvali su u goste, a potom mimo normi pristojnog ponašanja, izbjegli susret sa ruskim zvaničnikom. Odbili su čak i zvanični prijem i rukovanje. Dok je srpski član Predsjedništva razgovarao sa ruskim šefom diplomatije, bošnjački i hrvatski član u drugom dijelu zgrade, novinarima su pravdali svoj postupak. Ne smeta im što je Dodik ugostio Sergeja Lavrova u Istočnom Sarajevu ali ih "žulja" dekor, bez zastave BiH.

- Nedostatak državne zastave na sastanku sa predsjednikom Dodikom nije greška protokola, to doživljavamo kao jednu vrstu nipodaštavanja pa čak i negiranja institucija BiH - rekao je Komšić.

Zasmetalo im je što je ruski ministar inostranih poslova podržao Deklaraciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i nepristupanju NATO, a njegovo ćutanje na Dodikove poruke da je "došao u Republiku Srpsku, a sutra će u BiH" tumače kao aminovanje navodne secesije. Čini se da ih najviše "boli" odlučan ruski stav da je vrijeme visokog predstavnika odavno prošlo.

- Visoki predstavnik je jedan od Aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je potreban BiH, jer odlazak OHR-a iz BiH u BiH zagovaraju snage koje govore o secesije i to gospodin Lavrov zna. Visoki predstavnik je potreban dok se ne promjeni Ustav BiH - rekao je Džaferović.

Ako je stav Ruske Federacije o neophodnosti gašenja institucije visokog predstavnika bio razlog za nedolazak na sastanak, to je skandalozno - poručio je srpski član Predsjedništva BiH, upitavši da li to znači da se ruski šef diplomatije zalaže za unutrašnji suverenitet BiH, a druga dva člana Predsjedništva navijaju da BiH ostane protektorat.

- Ono što bi meni trebalo nekoliko sati da ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu objasnim o BiH, Komšić i Džaferović su pokazali svojim nedolaskom na sastanak. Ako su mislili time da omalovaže jednu svjetsku velesilu, ispali su smiješni pred narodom i svjetskom političkom scenom. Ako su htjeli da se dodvore Bošnjacima, nadam se da će im objasniti zbog čega BiH trpi finansijsku štetu ako Rusija odluči da na skandal odgovori smanjenjem privredne saradnje - naglasio je Dodik.

Lavrov je ipak "prešao" preko neprimjerenog postupka i otišao na već zakazani sastanak u MIP gdje je sa šeficom bh. diplomatije, Džaferovićevom stranačkom koleginicom, potpisao i dokument o budućoj saradnji. Turkovićeva je, na opšte čuđenje novinara, poručila da su odnosi dvije zemlje dobri, a samo 45 minuta ranije Džaferović i Komšić su te odnose "zategli do pucanja".

- Želim da iskažem svoje zadovostvo konstrukvtivnim i otvorenim razgovorom na sastanku delegacija BiH i Ruske federacije na kojem smo konstatovali da su odnosi dvije države dobri - naglasila je Turkovićeva.

U istupu ruskog šefa diplomatije nije se mogla nazrijeti ljutnja ili bilo kakva reakcija na nediplomatski potez bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Lavrov je ponovio da Rusija podržava Dejtonski mirovni sporazum i ustavnu strukturu BiH sa dva entiteta i tri naroda te još jednom podvukao da je vrijeme da se zatvori OHR.

- Ne vidim smisao u reviziji Dejtonskog sporazuma. Rusija je stava da su narodi u BiH sposobni da sami odlučuju o svojoj sudbini. Rusija smatra da postojanje OHR u BiH neka vrsta protektorata - poručio je Lavrov.

Na prizemne pokušaje diskreditacije od Džaferovića i Komšića, iskusni diplomata odgovorio je pozivom Biseri Turković da naredne godine posjeti Rusku Federaciju, što samo govori o veličini i snazi države koju predstavlja, ali i prolaznosti politike bošnjačko-hrvatskog dvojca u Predsjedništvu BiH.