Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je pismo, koje je iz kabineta Željka Komšića dostavljeno mimo redovnih i propisima utvrđenih procedura u Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara, sramni falsifikat i predstavlja privatni stav trenutno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u pogledu dešavanja u Ukrajini koji nikoga ni na šta ne obavezuje.

Dodik je u pismu upućenom ministru inostranih poslova u Savjetu ministara Biseri Turković naglasio da izneseni stavovi nisu bili predmet rasprave Predsjedništva, a koja je bila neophodna s obzirom na novonastalu situaciju u Ukrajini, a ni data instrukcija nije proizvod obaveznog dogovora, usaglašenog i jednoglasnog stava sva tri člana Predsjedništva BiH, te je samim tim izmišljena i lažirana.

- Riječ je o privatnoj prepisci gospodina Komšića sa Vama, kojom on u pismu pod brojem 03 - SL - 47/22, antidatiranom na 28. februar 2022. godine, zaobilazeći procedure i time podrivajući Ustav BiH i zakonske i podzakonske akte koji iz njega proističu, pokušava da uz Vašu pomoć, opet i po ko zna koji put, obmane BH i međunarodnu diplomatsku i svaku drugu javnost - naglasio je Dodik u pismu.

On je podsjetio Turkovićevu da je u vođenju spoljne politike BiH neupitno samo ono što svojim dogovorom - usaglašenim stavom - potvrde sva tri člana Predsjedništva, a svaka drugačija instrukcija je falsifikat koji vodi ka dalekosežnim posljedicama, kao što su falsifikovani, i za institucije BiH i njihove predstavnike neobavezujući, i nastupi šefova misija BiH pri UN u Njujorku i pri Savjetu Evrope u Strazburu, jer su neustavni i mimo propisa.

- Posljedice su, između ostalog, dalje urušavanje ugleda BiH na međunarodnoj sceni, ali i dalja podjela u institucijama BiH, što će dovesti do kolapsa sistema u zajedničkim institucijama u BiH, i u DKP mreži BiH - naveo je Dodik.

On je ukazao da svaka "instrukcija" MIP-u BiH koja proistekne iz navedenog Komšićevog pisma, koje predstavlja isključivo njegov privatni stav, neće biti obavezujuća za službenike, rukovodioce, ambasadore i ostale diplomate iz reda srpskog naroda, koji su se pokazali kao jedini branioci Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Takođe, svi dopisi iz MIP kojima se traži izjašnjenje ambasadora BiH koji dolaze iz reda srpskog naroda da bilo kome u MIP-u BiH obrazlože svoje djelovanje, izjave i/ili preduzete diplomatske aktivnosti, smatraće se napadom na njihovu ličnost, njihov diplomatski integritet i diplomatsku funkciju, kao i napadom na nacionalnoj osnovi od sadašnje uprave MIP-a BiH i njihovih poslušnika/službenika, ma iz kog naroda dolazili - poručio je Dodik u pismu Turkovićevoj.