Dodik u Beogradu - Foto: RTRS
Jedina politika za Srpsku bez alternative je vraćanje na Ustav BiH kao prva faza, izjavio je srpski član Predsjedništva Republike Srpske Milorad Dodik na skupu "Sloboda i samostalnost Republike Srpske".

Dodik je dodao da dijalog u kojem se vrše pritisci više nije moguć.

- Ustav BiH je promovisao Republiku Srpsku kao državu sa svim elementima države, teritorijom, narodom, institucijama, demokratskim procesom izbora i dao joj prava da sa regionom može da pravi specijalne veze i da se kreće ne samo u regionalnoj već i globalnoj politici. Sve vrijeme takozvane implementacije mirovnog sporazuma jeste atak na Srpsku da nestane, da nestane njen politički, institucionalni, teritorijalni subjektivitet - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da muslimani danas imaju samo jedan cilj, a to je da ovladaju pravosuđem u BiH, tužilaštvom i sudom i da preko SIPE hapse, privode, vode procese.

- Veoma naklono se gleda i na deklaraciju Bakira Izetbegovića da treba ukinuti entitete i napraviti BiH po toj mjeri, a kad političari u Srpskoj kažu da to ne prihvataju i da njihova ideja uopšte ne podrazumijeva BiH onda govore da je to jeres, nacionalizam, šovinizam, ultranacionalizam - istakao je Dodik.

Dodik je ukazao na to da je precizno i jasno ono što je napisano u Ustavu BiH i da to olakšava Srpskoj političku borbu za pravo i slobodu.

- Mi smo u to krenuli i do toga ćemo dovesti u narednih 30 dana. Vidite da već neki bjelosvjetski hohštapleri pokušavaju da čak dođu do američkog predsjednika Džozefa Bajdena i nekih drugih imena da bi navodno nešto zaustavljali, pravo koje Srpska ima - rekao je Dodik.

Kada se pomene pravo Srpske da odustane od sporazuma o vojsci i da formira vojsku Republike Srpske, Dodik je napomenuo da to nije nešto nepoznato i da je Vojska Srpske veoma jasno uvedena u Aneks 1B Dejtonskog sporazuma.

- U Ustavu BiH piše da oružane snage, koje su pobrojane, ne mogu da prelaze iz jednog entiteta u drugi, bez saglasnosti entiteta u koji dolaze. Tako da ćemo mi nastaviti, pritisnuti i dovedeni do ćoška, bez obzira na ekspanziju koju vidimo kroz neka nova, odnosno stara imena koja nam se pokušavaju nametnuti, prije svega, kao strah. Ako pomenete nekog američkog ambasadora, mi treba nešto da se prepadnemo i da ništa ne radimo. Pa kad se pojavi Eskobar koji prijeti sankcijama, mi treba da ćutimo i kažem – izvinite, kad sam ja na redu - rekao je Dodik.

Dodik je poručio da ta vrsta dijaloga više nije moguća, ocijenivši da je "jadna Amerika koja svoju moć zasniva na tome da samo prijeti sankcijama, što govori o krahu jedne globalne sile".

- U svakom slučaju moralno posrnuće ide dotle da se pojedinim našim političarima ovdje dolazi i dikretno prijeti. Ja sam bio izložen najmanje desetak direktnih prijetnji od strane američkih važnih ljudi, od raznih sekretara do običnih službenika. I sada očekujem ozbiljan napad "takvih ostrašćenih", ali da vjerujem da se Amerika ne bavi pitanjima Balkana i da joj to nije prioritet. - naglasio je Dodik.

Dodik je ponovio da se isti službenici samo smjenjuju u Sarajevu i Prištini i da isti ljudi provode dva ista koncepta, jedan u kojem stvaraju nezavisnu državu i drugi u kojem Srpskoj ne dozvoljavaju da se o tome priča.

Dodik je u obraćanju podsjetio na pritiske kojima je bio izložen za vrijeme pokušaja promjene Ustava BiH tokom pregovora u Butmiru, ali da američka ideja koju su pormovisali o jednoj naciji i jednoj državi u BiH nije prošla.

- Nije prošlo ni milom, ni silom, ne može se BiH integrisati. Jedina sreća za muslimane u Zenici da muslimani imaju svoju državu, mi Srbi svoju i Hrvati nešto svoje. To je jedina sreća u kojoj možemo neometano da sarađujemo, a ovako se sva naša biološka energija potroši na neostvarivim idejama - rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da je sama riječ Bosna sinonim za krizu, da BiH nikada nije bila stabilna, da je projekat međunarodne zajednice, prije svega SAD, a da je istorija srpskog naroda na tom prostoru uvijek bila istorija borbe za slobodu i oslobađanja od tuđinskih nameta.

- Intervencionizam na prostoru BiH traje već 30 godina i dio je geopolitičkog zahvata SAD, ali i EU koja je bila pratilac i najčešće poltron na prostoru čitavog Balkana, najvidljivije u BiH. Sama EU je sebe diskvalifikovala u pogledu vladavine prava, podržavajući rad troje sudija stranaca Ustavnog suda ili visokog predstavnika, ili sada nepravno imenovanog visokog predstavnika, koji se se šepuri po regionu i predstavlja sebe visokim predstavnikom - poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da u Srpskoj, dok ne čuju odluku Savjeta bezbjednosti da je "taj i taj" imenovan za visokog predstavnika u BiH, ne prihvataju onoga koji se sada tako predstavlja i da je to minimum dostojanstva koje mora da pokaže.