Migranti su ozbiljan problem i na organe BiH se ne može računati, poručio je to srpski član predsjedništva BiH. dodik-migranti.jpg

U Republici Srpskoj će, kaže Milorad Dodik, ako dođe do većeg priliva, osim angažovanja policije, morati da se izvrši određen oblik organizovanja u naseljenim mjestima. I dalje je dominantna politika republičke vlasti da migranti ne ostanu stacionirani u Republici Srpskoj, jasan je Dodik.

"Mi u Republici Srpskoj, prije svega, moramo da vidimo kako ćemo i šta ćemo, jer na organe BiH u tom pogledu ne možete da računate. Ono što ćemo ovaj put morati da učinimo, ukoliko dođe do većeg priliva migranata, da se organizuju ne samo naša policija i službe nego da to učinimo kroz neki oblik organizovanja u selima, svim mjestima", kaže Dodik.

Sve zemlje koje se nalaze na migrantskoj ruti i čitava EU naći će se u problemu ako Turska ne bude postigla dogovor sa EU o migrantima, poručio je načelnik Kabineta direktora Granične policije Radiša Samardžija. Kaže da Granična policija BiH pažljivo prati situaciju u vezi sa najavama da će Turska otvoriti granice prema zemljama EU i pustiti da migranti slobodno napuštaju Tursku.

"Granična policija će sa svoje strane, uz pomoć partnerskih agencija sa kojima sarađuje, učiniti sve što je u njenoj moći i u skladu sa kapacitetima da koliko toliko ublaži eventualni migrantski talas. Nadamo se ipak da do toga neće doći i da će EU i Turska postići blagovremeno dogovor o ovom problemu. U protivnom, sve zemlje na putu migrantske rute će biti u problemu, kao i čitava EU", poručuju iz Granične policije BiH.

Da BiH nema odogovor ukoliko bi došlo do velikog priliva migranta, priznaje i ministar bezbjednosti u Savjetu Ministara BiH. Tada bi, poručuje Fahrudin Radončić za BHT, bila potrebna pomoć Evropske unije prije svega, a tek onda regije. Radončić kaže da sada slijedi preraspodjela granične policije i očekuje od EU da blokira ulazak migranata. Sada smo, poručuje, u situaciji da se spasi što se spasiti može.

"Prema građanima treba biti iskren. Danas je u ovom studiju bio i zamjenik direktora Granične policije. Četiri godine, da ga citiram, rekao je kada je migrantska kriza u pitanju su pojeli skakavci, nismo donijeli nove zakone, nismo zaposlili, odnosno neko drugi nije zaposlio niti jednog graničnog policajca, a nedostaje ih 1.200. nema novih ljudi u graničnoj, u službi za poslove sa strancima, u obavještajnoj službi potpuno se taj sektor zanemario", kaže ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, Fahrudin Radončić.

Za sada na istočnoj granici angažovano je 145 policijskih službenika da pomogne pripadnicima Granične policije. Riječ je o službenicima SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.