Dodik: Podnio sam krivične prijave protiv Šmita i direktora Službenog lista BiH

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske saopštio je da je podnio krivične prijave protiv visokog predstavnika u BiH kojeg Srpska ne priznaje, Kristijana Šmita.

Prenosimo u cjelosti pisanje predsjednika Dodika:

"Podnio sam krivične prijave protiv Kristijana Šmita i Dragana Prusine, direktora Službenog lista BiH.

Protiv Šmita krivičnu prijavu sam podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci jer se već duže vrijeme neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku Vijeća sigurnosti UN-a. U namjeri da se Republici Srpskoj nanese šteta, Šmit se "lažno predstavlja kao službeno lice" znajući da nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Time je on počinio krivična djela neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje po članovima 310 i 313 Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Protiv Dragana Prusine podnio sam krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH jer je kao direktor "Službenog lista BiH", svjesno kršeći zakon, svojim uticajem, postupanjem i odlukama omogućio objavljivanje odluka takozvanog visokog predstavnika u "Službenom listu BiH" usljed čega je nastala teža povreda prava Republike Srpske. Prusina je time počinio krivična djela zloupotreba položaja i nesavjestan rad u službi po članovima 220 i 224 Krivičnog zakona BiH" napisao je gospodin Dodik na Twitteru.