MOSKVA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srbi ne mogu da budu dio tabora NATO-a protiv Rusije budući da je taj vojni savez nanio veliku štetu srpskom narodu.

“Kako da objasnimo roditeljima Milice Rakić da nema veze što su nas ubijali. Ne možemo da budemo deo NATO-a. Oni su bombardovali Srbiju. Mi smo Srbi, ne možemo da prihvatimo da budemo deo tih snaga i da budemo deo NATO”, rekao je Dodik za “Sputnjik”.

Dodik je istakao i da zahvaljujući Republici Srpskoj BiH nije donela nijednu odluku o uvođenju sankcija Rusiji.

“Izjave Bošnjaka iz Sarajeva nisu važne, nema legitimne odluke o sankcijama. Mi im se nećemo pridružiti, kao što se nismo pridružili ni do sada. Nastavljamo da vodimo politiku nesvrstavanja po tom pitanju”, rekao je Dodik.

Govoreći o slobodi medija, Dodik je je rekao da bi Zapad da gasi sve medijske kuće koje im ne odgovaraju.

“Amerika, koja se bori za slobodu medija, sada uvodi sankcije medijskim kućama. Na Balkanu ima malo informativnog programa o Rusiji. Amerikanci i Zapad imaju puno svojih medija, a Rusija samo žSputnjikž. Sada bi da gase sve medijske kuće koje njima ne odgovaraju”, rekao je Dodik.  

Dodik: Sprovodim politiku Srpske naroda koji me birao

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da ne sprovodi američku politiku, već politiku Srpske, naroda koji ga je birao, a da oni koji misle da se ne treba sastajati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom - redovno gube izbore u Republici Srpskoj.


“Nikad neće ni dobiti jer, naprosto, ne osjećaju ono što narod osjeća i hoće”, istakao je Dodik.

Dodik je napomenuo da na osnovu svojih politika dobija izbore i nastaviti da ih sprovodi.

“Nikada nisam rekao, kao moji konkurenti, da se neću sastati sa Putinom. Ja kažem - da, u svakoj prilici ću se sastati sa njim i razgovarati o svim temama, na najbolji mogući način. Oni koji misle da se ne treba sastajati sa Putinom - redovno gube izbore u Republici Srpskoj”, rekao je Dodik za RTRS nakon sastanka sa Putinom.

On je naglasio da je sa sastanka bila vidljiva apsolutna opredijeljenost za podršku i razumijevanje ruske strane.

Putina je, kaže, informisao o situaciji u vezi sa Dejtonskim sporazumom, za koji je rekao da je srušen od onih koji u svijetu promovišu pravila, a ne međunarodno pravo i da se Republika Srpska približava trenutku kada razmišlja na koji način će djelovati ako dođe do urušavanja kompletnog Sporazuma.

“Ako se neko drzne da interveniše u imovinu, koje je aktuelno pitanje”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je sagovornika upoznao i o određenim problemima koji se tiču sankcija, te ocijenio da Putin to veoma dobro razumije i da je BiH na osnovu činjenice da to Srpska nije dozvolila u sistemu ruskih prijateljskih država.

“Tu smo u jednom čudnom položaju. Najveći benefit od toga imaju građani Sarajeva, koji su prošlu i ovu zimu griju po istoj cijeni gasa. A, u suštini, moja politika se u tom istom gradu napada”, rekao je Dodik i ukazao da se tu američka Ambasada nešto iščuđava, kao da je, kako je rekao, neko nešto pita.

Dodik je rekao da u nešto više od sat vremena razgovora bilo mnogo tema, vezanih i za sukob u Ukrajini.

On je napomenuo da Republika Srpska nema pravo da bude na strani onih koji su u funkciji stvaranja antiruske euforije.

“Meni je važno, kao i za Srpsku, da jedna mala Republika Srpska imala priliku da bude sa čovjekom koji se računa kao jedan od najmoćnijih u svijetu, koji predstavlja jednu od najjačih zemalja, da razgovara o svim otvorenim pitanjima i da mu uručim orden koji sam mu dodijelio za Dan Republike”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je radostan jer je primijetio da se Putin veoma zainteresovao za to, raspitivao se o obilježjima koja su na tom odlikovanju.

On je istakao da mu je i prije ovog razgovora bilo jasno da svijet više nije isti, da nije unipolaran, te da je jasno da će Rusija biti jedna od osnovnih poluga novog svijeta.

“Vjerjem da će to biti svijet mira, saradnje, stabilnosti, napretka u cjelini, a ne svijet sukoba i dominacije”, rekao je Dodik.

On je naveo da ono što Rusija radi na globalnom nivou, upravo želi i vlast u Republici Srpskoj.

“Upravo ova priča oko imovine govori o tome šta bi to bilo u izvedbi, samo na višem nivou, da se dozvoli da se od Rusije to uradi. Prema tome, rekao sam, i vjerujem, da nećemo biti zaboravljeni kada se to sve bude poslagivalo”, rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da je očigledno da je propao Dejtonski sporazum, te da nema u sebi ništa osim tog lažnog pozivanja Britanaca i Amerikanaca na određene odredbe koje njima odgovaraju.

On je naglasio da je apsurd da su on i oni koji se zalažu za slovo Dejtonskog sporazuma - optuženi za antidejtonsko ponašanje, a da je i predsjednik Putin apsolutno privržen tom sporazumu, ali i svjestan svih malverzacija i zloupotreba.

“Ovo je bila prilika da mu ponovo zahvalim za jasan stav u Savjetu bezbjednosti o pozicioniranju Republike Srpske. Bez ruske podrške, mi ne bi mogli da bilo šta objasnimo Savjetu bezbjednosti. Dobili bi ono što je bolesna ambicija Marfija, što šalje u Vašington da bi se nama nanijelo što više zla”, rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi antisrbin koji je došao da poravna Republiku Srpsku i to pokušava da učini što prije.

“Njega su Amerikanci poslali da napravi zlo Republici Srpskoj i srpskom narodu”, rekao je Dodik.

Dodik: Ambasada SAD neće određivati šta je interes Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Ambasada SAD nije ta koja može, niti će određivati šta je interes Republike Srpske.
“Njihov rat protiv Rusije nije i neće biti rat Republike Srpske”, napisao je Dodik na “Tviteru”.

Dodik je napomenuo da su put kojim žele da ide Republika Srpska odredili birači, koji su podržali SNSD.

“Ne znam šta američka Ambasada ima s tim”, naveo je Dodik.