Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas Srni da je njegova višednevna posjeta Rusiji bila veoma uspješna i uključivala je niz političkih i ekonomskih sastanaka sa privrednicima i bankarima, a najvažniji sastanak je bio sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim."To je sastanak u kontinutitetu koji je potvrdio naše dobre odnose, a prije svega, razumijevanje Rusije za konkretnu situaciju kod nas. Veoma je važno da Rusija bude posvećna i uključena u primjenu Dejtonskog sporazuma. Rusija je svjesna da je došlo do značajnog kršenja Dejtonskog sporazuma i to je rekao i sam Lavrov", rekao je Dodik po dolasku iz Moskve u Beograd.
On je istakao da je iskazana veoma jasna politička podrška Rusije koja se manifestuje prije svega u poštivanju međunarodnog sporazuma koji se zove Dejton.
Dodik je rekao da Rusija apsolutno podržava Republiku Srpsku kao legitimnu i legalnu sa svojim pravima predviđenim u Dejtonu onako kako piše, a ne onako kako to neko želi i tumači.
"Oni su i ranije podržali referendum o Danu Republike Srpske što govori o tome da oni kao članice Savjeta za implementaciju mira sasvim dobro razumiju da je došlo do zloupotrebe procedura u okviru Ustavnog suda kako bi se oduzelo Republici Srpskoj pravo da slavi svoj dan", rekao je Dodik.
Prema njegovim riječima, Rusija tako razumije i ovu reviziju presude Međunarodnog suda u Hagu, koja ionako nije bila legalna i onda kada je Sud to ranije prihvatio, a pogotovo je sada nelegitimna zato što o tome nije provedena nikakva procedura.
"To izaziva zabrinutost kod same Rusije zbog kršenja procedura, uzurpacije prava i umanjenja prava Republici Srpskoj", rekao je Dodik.
On je naveo da je Rusija potvrdila zainteresovanost za ekonomsko prisustvo u Republici Srpskoj, ali i za njegovo dalje proširenje.

Dodik je rekao da je iskazana zainteresovanost Rusije i za širenje saradnje u oblasti kulture, kao i za školovanje studenata iz Republike Srpske.
"Ovih dana sam tamo sreo mnoge naše mlade ljude koji studiraju različite fakultete, a već `Zarubežnjeft` i kompanije koje su prisutne u Republici Srpskoj preuzimaju i stipendiraju studente koji studiraju u Rusiji, ne samo u Moskvi nego i u nekim drugim gradovima", rekao je Dodik.
On je istakao da je važno što je razgovarano i o izgradnji ruskog pravoslavnog centra u Banjaluci.
"Vidim da na najvišem nivou o tome postoji zainteresovanost u Rusiji i na nama je sada da to implementiramo i da narednih dana obezbijedimo lokaciju i riješimo imovinske odnose da bismo mogli to ubrzano da uradimo", rekao je Dodik.
Srna