dokapitalizacija-opozicija-cutnja.jpg

Okončan je proces dokapitalizacije HET-a. Elektroprivreda Srpske i dalje ostaje većinski vlasnik akcija privrednog asa.

"Pravo preče kupovine akcija je iskoristilo MP Elektroprivreda Srpske i kupilo je u vrijednosti od 64,99% akcije u novcu to podrazumijeva 83.700.000. Eto na taj način smo obezbijedili toliku svotu novca beskamatno", kaže Gordan Mišeljić, direktor HET-a.

Slobodan Čomić, direktor za ekonomsko-finansijske poslove HET-a kaže da su sredstava koja je HET dobio od Elektroprivrede već nalaze na posebnom računu Nove banke i da u toku naredne sedmice biti prebačena na račun HE Dabar.

Trebalo bi da onda konačno krene saradnja sa kineskim partnerima nakon koje se izvođač radova uvodi u posao. Cilj dokapitalizacije i bio je, tvrdili su nadležni, da se obezbijede sredstva za završetak projekta HE Dabar.

"Moram da saopštim da će Republika Srpska povećati svoje učešće u vlasništvu HETa sa dosadašnjih 80% na 86,4% tako da sve one priče o famoznoj privatizaciji HETa padaju u vodu", kaže Luka Petrović, direktor ERS.

Ovo su nakon okončanja procesa dokapitalizacije rekli nadležni.

A mjesecima unazad trajala je saga o dokapitalizaciji.

Opozicija je „upirala prst“ u rukovodstvo ERS-a i HET-a optužujući ih da pokušavaju da privatizuju preduzeće.

Sa druge strane uvjeravali su da nije riječ o tome, ali nije se vjerovalo, pa je organizovan i protestni skup ispred HET-a u vrijeme kada je bila zakazana jedna od sjednica Skupštine malih akcionara.

I na tom skupu mogle su se čuti iste i slične optužbe. Potom su neki od predstavnika opozicije, uz punomoć pojedinih malih akcionara, prisustvovali sjednicama Skupštine i epilog je ….okončanje procesa dokapitalizacije.

Sasvim tiho. bez reakcija “opozicionara” i svih onih koji su alarmirali javnost i “krojili” teorije zavjere, oni koji su planirali dokapitalizaciju sproveli su je u djelo.

Sa druge strane oni koji su “galamili” zaćutali su.

Sasvim je jasno da im nije bila u fokusu ekonomija nego politika. Takvi poeni i ako se prikupe neznanti su i jeftini.

Ako se već ukazuje na neke nepravilnosti, “ loše” naume koji će štetiti društvenoj zajednici, državi i slično onda se to čini sa argumentima, bez kalkulacija i o tome se ne ćuti.

Sad javnost, koja je definitivno bila podijeljena i oko ove teme sada treba da donosi zaključke.

Ako se rukovode reakcijom onih koji su ukazivali na neregularnost mogu samo da zaključe da je “ uzbuna” bila lažna ili neosnovana.

Ovo je još jedan pokazatelj kako se “diže uzbuna” i javnost uznemirava. Narod je u svojim problemima. Pokušava da obezbijedi egzistenicju u ovim bremenitim vremenima i potpuno je nepotrebno dodatno dizati tenzije, posebno ne oko nečega što se na kraju završi- bez komentara onih koji su bili glasni.

Mnogo bolje bi bilo da se govori i predlaže kako olakšati život u vremenu kada je sve drastično poskupjelo, a plate malo ili nimalo povećene.

Ne može se politička putanja graditi na optužbama vlasti. To je prazna priča. Prijedlozi i konstruktivne kritike su uvijek dobro došli, ali toga gotovo da nema.

Dokapitalizacija je jedan od primjera kako se poluinformacije na kraju samo vrate kao bumerang.

Još je skaradnije što su tu priču potencirali neki od političara čija je politička opcija bila na vlasti u Srpskoj kada je sprovedena privatizacija kojom su ugušeni mnogi privredni giganti.

Zato, prije nego što se oglase, posebno kada se na kraju ućute, trebalo bi da se prisjete svojih (ne)djela.