Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović najavio je juče da bi u RS u okviru prilagođavanja ovdašnjeg pravosuđa i zakonodavstva evropskom sistemu uskoro mogla da bude uvedena kazna doživotnog zatvora.zatvor-robija.jpg

Čubrilović je poručio da će pravnici, sudije, tužioci i drugi stručnjaci, koji zajedno sa resornim ministarstvom učestvuju u izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, ponuditi najbolja rješenja.

- U zakonodavstvu RS je postojala smrtna kazna, ali nikada nije primjenjivana u praksi. Ona je nedavno i zvanično ukinuta i izbrisana iz Krivičnog zakonika, a radi se na novim rješenjima, kao što je uvođenje doživotne kazne zatvora u Srpskoj koja postoji u mnogim evropskim i drugim zemljama - podsjetio je Čubrilović.

Pomoćnik ministra pravde za pravosuđe Slobodan Zec precizirao je za “Glas Srpske” da se u izmjene KZ RS i uvođenje kazne doživotnog zatvora ušlo po uzoru na Srbiju u kojoj je to urađeno na prijedlog Fondacije “Tijana Jurić”, nazvanoj po 15-godišnjoj djevojčici koju je 2014. godine oteo, zlostavljao i ubio mesar iz beogradskog naselja Surčin Dragan Đurić (34) koji je za to osuđen na 40 godina zatvora.

Zec kaže da izmjene KZ predviđaju da dosadašnja kazna dugotrajnog zatvora bude zamijenjena kaznom doživotnog zatvora.

- Naše postojeće zakonodavstvo prepoznaje kaznu zatvora od tri mjeseca do 20 godina i kaznu dugotrajnog zatvora od 25 do 45 godina koja se izriče za teška krivična djela i najteže oblike teških krivičnih djela. Kazna zatvora će ubuduće biti od tri mjeseca do 30 godina, a kaznu dugotrajnog zatvora zamijenićemo kaznom doživotnog zatvora - kaže Zec.

Profesor banjalučkog Pravnog fakulteta i poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Ivanka Marković kaže za “Glas Srpske” da podržava uvođenje kazne doživotnog zatvora, ali samo ako će ona predviđati i mogućnost uslovnog otpusta.

- Sve drugo ne bi bilo u skladu sa evropskom praksom i stavom Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura - kaže Markovićeva.

Njeno mišljenje dijeli i mladi banjalučki advokat Aleksandar Jokić koji kaže da kazna doživotnog zatvora mora biti posljedica potvrde neadekvatne kaznene politike.

- Jako je bitno da vidimo kada i kako se kazna dugotrajnog zatvora pokazala nedovoljno efikasnom da je potrebno pooštravanje kaznene politike, a tek nakon toga treba razmotriti mogućnost uvođenja doživotne kazne zatvora. Ali ukoliko se ta kazna uvrsti u naše zakonodavstvo, moramo voditi računa da ona ne smije biti bezuslovna - kaže Jokić.