Državni organi Crne Gore, uprkos stavu velikog broja građana i sve masovnijih protestnih litija, krenuli su u sprovođenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, pišu "Novosti".cg-popis-crkva.jpg

Kako navodi list, ne čekajući početak najavljenog ekspertskog dijaloga pravnih timova Mitropolije crnogorsko-primorske i Vlade Crne Gore na temu spornih dijelova zakona, koji diskriminišu Srpsku pravoslavnu crkvu, Upravi za imovinu počela je da stiže dokumentacija o statusu vjerskih objekata u Danilovgradu, Nikšiću i Gusinju.

Ovi akti, napominje list, tiču se manastira Ostrog i Ždrebaonik, kao i drugih hramova i dobara.

Advokat Mitropolije Dalibor Kvarić rekao je za "Novosti" da je vladina priča o dijalogu prevara kako bi u tišini sprovodili zakon, pripremali dokumetaciju i dostavljali je nadležnim organima.

List podsjeća da je najveći problem državnih činovnika nepoznanica kako je crkvena imovina uopšte mogla da bude upisana kao svojina SPC.

- Velika nam je nepoznanica kako i na osnovu čega je upis izvršen i šta je to motivisalo pojedine katastre da mogu upisivati imovinu na SPC - rekao je za "Pobjedu" direktor Uprave za imovinu Blažo Saranović, najavljujući postupke za reviziju ovih uknjižbi.