Poziv građanima da se prijave za zdravstveno osiguranje | Trebinje Danas

Filijale Fonda zdravstvenog osiguranja u Banjaluci i Bijeljini dostavljaće elektronske zdravstvene knjižice u sjedišta firmi poslodavaca za sve radnike koji su zaposleni u toj firmi.

Potvrdili su ovo iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS nakon što bi Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) od avgusta trebalo da počne da se primjenjuje na cijeloj teritoriji Srpske.

Naime, kako kažu, na taj korak su se odlučili da se spriječe gužve u poslovnicama i da osiguranici ne moraju pojedinačno da dolaze po svoju elektronsku karticu.

"Što se tiče elektronskih kartica, osiguranici u svim poslovnicama FZO RS već mogu da podižu svoje kartice. Budući da je veliki broj građana zainteresovan da preuzme svoju elektronsku karticu mogućnost provjere na internet stranici Fonda značajno će ubrzati ovaj proces, jer će osiguranici tačno znati u kojoj poslovnici treba da preuzmu svoju elektronsku karticu", kazali su iz FZO RS.

Ističu da nijedno pravo neće biti ukinuto ukoliko se odmah ne preuzme elektronska kartica, jer nije ostavljen rok za njeno preuzimanje i osiguranici svoja prava mogu nesmetano da ostvaruju i ukoliko ne podignu svoju e-karticu.

"Do sada je više od 100.000 osiguranika u cijeloj RS preuzelo svoju elektronsku karticu. Takođe, u nekim poslovnicama poput Banjaluke zbog većeg broja elektronskih kartica osiguranici prvo podnose zahtjev za preuzimanje elektronske kartice, a kada se pronađu kartice, jer vrlo često jedan osiguranik podiže i za sve svoje članove porodice, naknadno se kontaktiraju kako bi ih i lično preuzeli. Na ovaj način nastoje se spriječiti gužve u poslovnicama, ali i da osiguranici ne čekaju dugo u redovima na svoju karticu", pojasnili su iz FZO RS.

Dodaju da elektronske kartice osiguranici mogu podići u njihovim poslovnicama u onim opštinama u kojima su registrovani i u timovima porodične medicine.

Inače, elektronske kartice se ne ovjeravaju, dakle neće se ovjeravati ni kada se ukine vanredna situacija.

"Osigurano lice može da preuzme kartice i za članove svog domaćinstva ili uže porodice. Prve elektronske kartice su besplatne, odnosno osiguranici ih ne plaćaju", kažu iz Fonda.

Osim elektronskih kartica, IZIS podrazumijeva i upotrebu elektronskog kartona, elektronske uputnice i recepta. IZIS podrazumijeva potpunu integraciju, odnosno informacionu uvezanost svih ustanova zdravstvenog sistema Srpske.

Podsjetimo, IZIS je sredinom avgusta prošle godine počeo da se primjenjuje u Gradišci, Bijeljini, Zvorniku te Foči, gdje su građani već bili u mogućnosti da preuzmu svoje elektronske zdravstvene knjižice.

Gordana Savin, pomoćnica direktora za medicinska pitanja i koordinatorka za IZIS u Domu zdravlja Bijeljina, ranije je za "Nezavisne novine" rekla da je do sada kroz IZIS evidentirano 78.500 pacijenata bijeljinskog Doma zdravlja.

"Svi ovi pacijenti imaju elektronske kartone sa svim podacima otkako su registrovani u Domu zdravlja Bijeljina", rekla je Savinova.

Kada je riječ o pozitivnim stranama korištenja IZIS-a, Savinova je rekla da ljekari već osjećaju pozitivne pomake jer sve podatke o pacijentu imaju na jednom mjestu.