U Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu izbio je požar i došlo je do eksplozije na liniji za delaboraciju (remont) municije. Poginuo je potpukovnik Vojske Srbije, a povrijeđeno je 25 pripadnika MUP-a i VS. Povrijeđeni nisu životno ugroženi. Za tri osobe se i dalje traga. Ministar odbrane kaže da postoji opasnost od novih eksplozija u Remontnom zavodu.


U kragujevačkom Tehničko-remontnom zavodu (TRZ) oko 13.20 dogodila se eksplozija u magacinu sa minama i municijom. Tokom gašenja požara, 25 minuta poslije prve, desila se još jedna eksplozija.
Ministar odbrane Đorđević izjavio je u Kragujevcu da je u eksploziji stradao potpukovnik Miroslav Perišić koji je pripadnik Vojske Srbije već 26 godina, a u prethodne dvije je radio u Tehničko-remontnom zavodu. Ministar je porodici potpukovnika Perišića izrazio duboko saučešće.
Dodao je i da se traga za još tri osobe koje se nalaze u opasnoj zoni, zbog čega iz Beograda dolazi ekipa Ministarstva odbrane koja treba da donese robota i dron, kako bi se vidjelo postoje li uslovi da im se priđe.
Ministar je precizirao da, nažalost, još postoji opasnost od eksplozija, jer iako je požar ugašen, na nekim dijelovima tinja vatra zbog čega je izrečena mjera da niko ne prilazi objektu dok ne dođe ekipa iz Beograda.
Kapaciteti Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu unaprijeđeni su sredinom oktobra 2016. zahvaljujući logističkom sporazumu Srbije i NATO.
Kako je tada saopšteno, taj zavod je od 12. oktobra mogao da počne da demontira municiju, a plan je bio da se u naredne dvije godine uništi oko 2.000 tona viša municije, koja predstavlja potencijalni bezbjednosni rizik.
Delaboracija municije predviđa bezbjedno demontiranje municije, pri čemu se barut uništava ili reciklira, a metalni dijelovi se koriste kao sekundarna sirovina.
Sredstva za modernizaciju Zavoda je obezbijedio povjerilački fond NATO-a od kojeg je Srbija tražila pomoć.
Agencije