Pet najbogatijih Srba su milijarderi koji su ušli u pore svjetskog i evropskog biznisa i veoma su značajni za srpska ulaganja i privredu.
Filip Cepter - Milan Janković

Milan Janković, rođen 23. novembar 1950, poznatiji pod pseudoninom Filip Cepter. Po završetku gimnazije u Kozarskoj Dubici, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Imao je 29 godina kada je otišao u Beč radi usavršavanja njemačkog jezika, ali je ubrzo doneo odluku da ostane u Austriji. Godine 1986. osnovao je vlastito preduzeće pod imenom Cepter (Zepter - skiptar, žezlo) koja je ubrzo postala sinonim za dobro posuđe. Uspon i širenje djelatnosti preduzeća odvijali su se fantastičnom brzinom - od posuđa, medicinskih aparata i aparata za domaćinstvo, kozmetike do luksuznih proizvoda. Cepter je danas prisutan na svim kontinentima, u više od 40 zemalja, i ima više od 140 000 zaposlenih. Vrijednost kompanije kojom upravlja Filip Cepter procjenjuje se na 9 milijardi dolara.
Filip sa ženom Madlenom živi u Monaku, a prema svjetskim istraživanjima, najuspješniji su srpski par u Evropi.
Rebeka Mekdonald – Ubavka Mitić

Rebeka Mekdonald, jedna od najbogatiijih Srpkinja i jedna od najmoćnijih žena Sjeverne Amerike rođena je u Sarajevu, a odrasla u Beogradu, iz koga je poslije završene gimnazije 1974. godine otišla u Kanadu.
Poslovnu imperiju stekla je prodajući struju i gas po čitavom svijetu, kojom upravlja iz porodične rezidencije smještene u elitnom dijelu Toronta.
Ubavka Mitić, kako je njeno kršteno ime, poznata je u Sjevernoj Americi, kako to piše u poslovnom almanahu, kao vlasnica kompanije za prodaju gasa “Enerdži sejvings inkom fand“, koja danas snadbjeva energijom 1,7 miliona potrošača širom Kanade i Amerike. Zapošljava 1.300 ljudi. To je najveća firma u Sjevernoj Americi, koja planira da se razvije u kompaniju vrijednu četiri milijardi dolara koliko za sada procjenjuju njeno bogatstvo.
Poslije pogibije muža Pirsona Mekdonalda 1992. sama upravlja kompanijom. Živi sa sinom Danijelom, kćerkom Aleksandrom i troje unučadi. Slavica Eklston – Slavica Radić

Slavica Eklston ima bogatstvo između dvije i tri milijarde evra. Bivša supruga Bernija Eklstona bivša je manekenka iz Rijeke rođena je 25. maja 1958. godine, kao kćerka jedinica majke Ljubice i oca Jove.
Slavica je bila problematičan srednjoškolac, pa je završila u domu gdje je izučavala krojački i grafički zanat.
Berni Eklston upoznao je 23-godišnju Slavicu Radić 1982. godine na jednoj italijanskoj trci. Ona je tada radila za firmu koja je bila sponzor trke.
"Nisam anđeo", knjiga o Berniju Eklstonu, razotkriva Slavicu kao nasilnu i ljubomornu ženu. U braku s Eklstonom Slavica je rodila dvije kćerke Tamaru i Petru, ali brak se nakon 24 godine raspao. U samo 58 sekundi, koliko je trajala parnica, sudac je odobrio razvod i prihvatio Slavičino obrazloženje da se njen suprug “ponašao na takav način da bi bilo nerazumno da ostane s njim”.
Boris Vukobrat

Ovaj biznismen koji živi u Parizu rođen je u 1940. godine u Zagrebu, a završio je Fakultet za spoljnu trgovinu u Beogradu.
Vukobrat se po završetku školovanja zapošljava u Kopešimu (Copechim) gdje vremenom dolazi na čelo firme koja postaje jedna od vodećih svjetskih kompanija u međunarodnoj trgovini petrohemijskim proizvodima.
On je saosnivač i počasni predsjednik Asocijacije nevladinih organizacija jugoistočne Evrope – CIVIS.
Asocijaciju CIVIS osnovali su predstavnici nevladinih organizacija iz Srbije i jugoistočne Evrope 4. juna 2007. godine.
S obzirom na činjenicu da nije postojalo zajedničko tijelo ili organizacija koja bi zastupala interese i položaj nevladinih organizacija iz jugoistočne Evrope,
Asocijacija CIVIS dobila je, ubrzo po osnivanju, status člana Konferencije međunarodnih nevladinih organizacija Savjeta Evrope.
Njegovo trenutno bogatstvo nije poznato, ali je evidentno da se nalazi među pet najbogatiji Srba u dijaspori.
Milan Mandarić

Milan Mandarićm, rođen je 1938. u Gospiću, a djetinjstvo je proveo u Novom Sadu.
Jedan je od najuspješnijih poslovnih ljudi u SAD i Velikoj Britaniji. Pored toga što je vlasnik fabrike elektronskih čipova u Kaliforniji i član uprave nekoliko banaka, dugačka je lista fudbalskih klubova kojima je trgovao ovaj biznismen: Šarlroa, pa Nica, Portsmut, Lester Siti i na kraju Šefild Venzdej.
Planirao je da kupi FK Crvena zvezda i FK Vojvodina, ali odustao je od te ideje jer „u Srbiji ne postoje normalni uslovi za biznis“.
Po procjenama, trenutno Mandarićevo bogatstvo dostiže dvije milijarde funti, ali nisu poznati tačni podaci o njegovim svim poslovanjima.
Nezavisne novine