20221208092818_748722.webp

Košarkaši Partizana i Crvene zvezde odigraće večeras derbi koji će ući u istoriju kao prvi u najelitnijem košarkaškom takmičenju, Evroligi.

Igrali su vječiti rivali bezbroj velikih mečeva, ali ovaj u rasprodatoj Areni, kao i onaj drugi u drugom dijelu sezone nosi breme jednog od najznačajnijih u novijoj istoriji.

Nepunih devet godina je prošlo od kada su Partizan i Crvena zvezda posljednji put zajedno nastupali u Evroligi.Ipak, tada nisu ukrstili koplja, jer se Evroliga tada igrala u drugačijem sistemu u odnosu na današnji. Sada je na red došao njihov prvi međusobni okršaj koji se s nestrpljenjem čeka u Evropi.

I ovaj derbi, kao i oni predhodni u ABA ligi imao je ne baš sjajnu uvertiru. Rat saopštenjima prešao je u naviku čelnicima klubova, bilo da se radi o košarci ili fudbalu. Problem uoči susreta 12. kola Evrolige nastao je zbog navijača. Prvo je Partizan u svom saopštenju saopštio da su sve karte rasprodate, a da je više od 3.000 ulaznica uglavnom za Nivo 400 prodato u slobodnoj prodaji bez ograničenja (predpostavlja se da među njima ima i navijača Zvezde), te da je nakon sastanka sa predstavnicima bezbjednosnih struktura rečeno da je prvobitno planirano da se na Nivou 400 napravi sektor namijenjen navijačima Zvezde, ali da se od toga odustalo poslije bezbjednosnih procjena i da zbog toga za njih nije organizovana odvojena prodaja ulaznica.

S druge strane, Zvezda je u saopštenju navela da je Partizan kao organizator jedini odgovoran za sva dešavanja u hali i da nije imala nikakvu komunikaciju sa crno-bijelima o prisustvu navijača Zvezde u Areni. Potom su se oglasile i najvatrenije pristalice crveno-bijelih, koje su, između ostalog, zatražile i podršku navijača Partizana, kojima su poručili da će uslugu uzvratiti kada se naredni evroligaški derbi bude igrao u dvorani “Aleksandar Nikolić”. Naveli su da ne odustaju od derbija, te da će biti prinuđeni da se sami snalaze za ulazak u halu. Na kraju je Zvezda saopštila da je došlo do dogovora, jer su obezbijeđeni posebni sektori za sve navijače Crvene zvezda koji posjeduju karte za utakmicu, a odmah zatim je Partizan to demantovao, tako da nije poznato hoće li pristalice Zvezde biti večeras u Areni.

Inače, Crvena zvezda u ovaj meč ulazi u nešto boljem raspoloženju. Regionalni šampion je poslije promjene na klupi i dolaska Duška Ivanovića vezao niz od pet pobjeda, čak tri u najjačem takmičenju i trenutno je na omjeru 5-6. S druge strane, Partizan je nanizao tri poraza u Evroligi gdje ima skor 4-7. Utakmica između Partizana i Crvene zvezde igra se večeras sa početkom u 20.30 sati u “Štark Areni”.