Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker priznao je poslije susreta sa slovačkim premijerom Robertom Ficom da zaista postoji problem dvostrukih aršina za namirnice i robe.


Junker je ocijenio da taj problem nije beznačajan i da je ta praksa različitog sastava neprihvatljiva, ali je rekao da vjeruje da neće biti potrebno da se zbog toga uvode novi evropski zakoni.
“EK smatra da problem različitih proizvoda istog imena nije beznačajan, posvetiće mu punu pažnju”, kazao je Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ficom, javlja slovačka televizija TA3.
Ta praksa da, na primjer, u suhomesnatim prerađevinama za nove Evropljane ima manje mesa i više aditiva iako je cijena gotovo ista, a nekad je na Zapadu i manja, ili da prašak za pranje bolje pere na zapadu Evrope nego na istoku, za Evropsku komisiju je neprihvatljiva, ali po riječima Junkera, za sada nisu potrebni za to posebni novi propisi, iako ih ubuduće ne isključuje.
Slovački premijer Fico je u Brisel na sastanak sa Junkerom, evrokomesarkom za pravdu i prava potrošača Vjerom Jourovom i predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom došao kao emisar cijele Višegradske četvorke koja posljednjih par godina sve glasnije zahtijeva da te zemlje prestanu da budu kanta za smeće Evrope i da Česi, Poljaci, Slovaci i Mađari imaju puno pravo da pod istim imenom dobiju robu istog sastava i kvaliteta.
“Za mene ja najvažnije da je EK priznala problem i da će delati da se riješi. Nema veze kako će ga rješavati. Svejedno mi je da li mačka crna ili bijela, glavno je da lovi miševe”, kazao je Fico.
Slovački premijer odbio je ponovo da je riječ o smiješnom problemu i izrazio je nadu da će takva praksa koja pretvara Slovake u Evropljane nižeg reda postepeno iščeznuti.
Češka evrokomesarka Jourova, koja takođe aktivno vodi borbu da proizvodi u Evropi budu svi istog kvaliteta, upozoravala je, međutim, ranije da već sada zemlje članice imaju nacionalne kontrolne mehanizme kojima bi mogli u velikoj mjeri da takvu praksu dvostrukih aršina suzbiju.
Češka je prva sprovela zvanični test sastava i kvaliteta namirnica i odabranih roba kako bi dokazala praksu dvostrukih aršina, zatim ove godine Slovačka, a sada je testiranje proizvoda obavila i Rumunija – sve sa istim ishodom, da se proizvodi razlikuju, zavisno od toga na koja tržišta idu, a da građani postkomunističkih članica EU za svoj novac pod istim imenom od nadnacionalnih kompanija dobijaju proizvod lošijeg kvaliteta.
B92