U Gradskoj upravi danas je upriličen prijem za predstavnike folklornih društava, koji u našem gradu borave od sinoć – učesnike Petog međunarodnog festivala veterana folklora, izvođačkih ansambala, pjevačkih grupa i solista pod nazivom „Veče folklora pored Trebišnjice“.


Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Trebinja i Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti, upoznali su prisutne goste, od kojih su neki po prvi put u posjeti našem gradu, o ljepotama i sadržajima Trebinja.
Milošević je istakao značaj održavanja ovakvih smotri u našem gradu, jer je Trebinje prije svega grad kulture.
„Želim da našim dragim gostima poželim dobrodošlicu u grad sunca, vina i platana. Nama je čast da ljudi dolaze u naš grad, da ponesu dobre utiske i da se opet vrate u naš grad.“, kazao je Milošević.
Direktor KUD „Kiško Kalaš“ Mađarska, Laslo Mandić kazao je da je velika čast i odgovornost predstavljati Mađarsku na jednom ovako značajnom festivalu u Trebinju.
„Sve što sam od sinoć vidio, od festivala do grada, je savršeno. Ja iskreno samo mogu reći : Prelijepo mi je.“, naglasio je Mandić koji je poželio uspjeh svim učesnicima Festivala i dodao da je ovo tek početak saradnje između KUD „Kiško Kalaš“ Mađarska i ANI „Jovan Dučić“ Trebinje.
Gosti ansambla „Abrašević“ iz Beograda nisu prvi put u našem gradu. Bora Televski, umjetnički direktor, kaže da je za ovih pet godina festivala primjetno napredovanje i iz godine u godinu sve bolji kvalitet.
„Ne mogu reći da je ovo najbolji festival u regionu ali dobrim koracima ide naprijed.“, kazao je Televski.
Na smotri učestvuju 24 folklorna ansambla iz Republike Srpske, Srbije, Bugarske i Mađarske – 905 učesnika.
Smotra folklora završava večeras, kada će, ukoliko vremenske prilike dozvole od 20 časova na Trgu slobode najboljim ansamblima biti dodijeljene zlatna, srebrna i bronzana statua Jovana Dučića.
Radio Trebinje