Fond solidarnosti do kraja prošle godine odobrio je 74 zahtjeva za liječenje 64 djece u inostranstvu, za šta je uplaćeno 1.541.972 KM, rekla je predstavnik Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu Jasminka Vučković.


Vučkovićeva je, obrazlažući u Narodnoj skupštini izvještaj o radu i izvršenju finansijskog plana - budžeta Fonda za 2018. godinu, rekla da je Fond odobrio 74 zahtjeva jer je za nekoliko djece liječenje produžavano po nekoliko puta.


Ona je navela da su djeca upućivana u zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji i Turskoj.

U izvještaju se navodi da se najveći broj zahtjeva odnosio na genetska ispitivanja - 44 odobrena zahtjeva, dok su na liječenje djeca upućivana zbog tumora, leukemije, teških ortopedskih anomalija, bolesti oka i drugih oboljenja.


Najveći iznos Fond solidarnosti je odobrio za transplantaciju koštane srži u Njemačkoj i to oko 240.000 evra, a Komisija za dodjelu sredstava zasjedala je 24 puta i odlučivala o pristiglim zahtjevima za liječenje djece u inostranstvu, navodi se u izvještaju.


Na dan 31. decembar 2018. godine u proceduri je bilo 12 zahtjeva za odobravanjem sredstava za dijagnostiku i liječenje u inostranstvu.


U izvještaju se navodi da se zahtjevi rješavaju u zakonom predviđenom roku, s tim da se u hitnim slučajevima procedura završava u znatno kraćem roku.


U izvještaju se navodi da je na računima Fonda solidarnosti na dan 31. decembar 2018. godine bilo 6.018.220 KM, te da je uvid u njihovo stanje na dostupan na internet stranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, te da se svakodnevno ažurira.


Na sajtu su dostupni i kompletni izvodi iz banaka da bi javnost imala uvid u sve uplate i isplate iz Fonda.


Izvor NN